Pretraga

Plenković demantira natpise u medijima: Sva donirana sredstva idu za obnovu

A- A+

Održala se 45. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na samom početku predstavljeni su dosadašnji rezultati rada na potresom pogođenim područjima. Jednoglasnom odlukom Vlada je usvojila prijedlog odluke o raspodjeli donacija sredstava koje su na državni proračun uplaćivali građani. Evo na koje adrese odlazi do sada prikupljenih 100 milijuna kuna.

plenković

Sjednica Vlade RH | foto: Screenshot HRT

45. sjednica Vlade Republike Hrvatske započela je osvrtom na aktualno stanje vezano uz potres.

Među prvim točkama dnevnog reda 45. sjednice Vlade Republike Hrvatske našao se Prijedlog odluke o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnog proračuna u akciji „Pomoć za obnovu nakon potresa“. Riječ je o donacijama građana koje su uplaćene na račun državnog proračuna, a koje bi se trebale koristiti u obnovi potresom razorenih područja.

Prije odluke o raspodjeli sredstava trenutnu situaciju vezanu uz potres predstavio je ministar Tomo Medved koji je naveo da je do sada izdano 94 milijuna kuna jednokratnih naknada građanima zbog nemogućnosti podmirenja osnovnih životnih potreba.

Sisak nakon potresa

Sisak nakon potresa; foto: Andrej Kauzlarić | baustela.hr

Kome odlazi donirani novac

Nakon što su u medijima izašle informacije o tome da će novac koji su građani uplaćivali za obnovu potresom razorenih područja otići na brojne druge adrese, premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade opovrgnuo je takve navode.

– Moram u ime Vlade demantirati vijesti koje su danas u medijskom prostoru. Dakle raspodjela ovih sredstava ima sasvim drugačiji smjer od onoga što je objavljeno i želim još jednom zahvaliti svima koji su uplatili sredstva na račun Ministarstva financija, rekao je premijer Plenković te dodao da će sredstva biti utrošena za obnovu na području potresom razorenih područja.

Prijedlog odluke o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnog proračuna u akciji „Pomoć za obnovu nakon potresa“ predstavio je ministar financija, Zdravko Marić.

– Ovom odlukom se utvrđuje da se donirana financijska sredstva, koja su na računu državnog proračuna Republike Hrvatske uplaćena u akciji „Pomoć za obnovu nakon potresa“, a koja su namijenjena za sanaciju posljedica potresa u dobro znanim gradovima Petrinji, Sisku i Glini te ostalim gradovima i općinama koje su pogodili razorni potresi raspodjeljuju na poziciji Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, rekao je ministar Marić.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Pogledajte kako izgleda Sisak skoro dva mjeseca nakon razornih potresa

Donacije premašile 100 milijuna kuna

Raspodijeljena sredstva Središnji državni ured će koristiti za obnovu, odnosno uklanjanje obiteljskih kuća i gradnju zamjenskih obiteljskih kuća te za druge poslove koje u skladu sa Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

Do 24. veljače 2021. godine uplaćeno je ukupno 101.518.809, 62 kuna.

– Svaka sljedeća uplata će se s prvim radnim danom u mjesecu također usmjeravati prema Središnjem uredu, dodao je ministar Marić uz napomenu da će bez obzira na brojne i velikodušne uplate glavni izvor financiranja obnove nakon potresa biti državni proračun.

– Sva uplaćena sredstva naših sugrađana biti utrošena za obnovu, tu ne smije biti nikakvih dilema, dodao je Plenković nakon čega je odluka prihvaćena.

Sisak šteta

Sisak nakon potresa; foto: Andrej Kauzlarić | baustela.hr

U tjedan dana pregledano 2100 objekata

Ministar Tomo Medved iznio je podatak da je do sada postavljeno 1518 kontejnera i mobilnih kućica, a Sajmište u Petrinji u posljednjoj je fazi opremanja s kontejnerima. Također, na terenu se nalaze i mobilni uredi koji su povezani s katastrom i gruntovnicom, čiji rad bi građanima trebao olakšati podnošenje zahtjeva za obnovu.

– Procedura je maksimalno pojednostavljena, rekao je ministar Medved osvrćući se na promjene u podnošenju zahtjeva za obnovu.

Do sada je pregledano ukupno 33946 objekata, od kojih su njih 4066 dobili crvenu, 7368 žutu, a 22517 zelenu naljepnicu. Za uklanjanje je predloženo 406 objekata. U proteklih tjedan dana pregledano je 2100 objekata.

Stručnjaci s Rudarsko geološko naftnog fakulteta još uvijek su na terenu i istražuju pojave urušnih vrtača o kojima su napisali i preliminarno izvješće. Do današnjeg dana na potresom pogođenom prostoru Banovine pojavilo se ukupno 96 urušnih vrtača.

Izdvojeni članak

Istraživanja u Mečenčanima: Uzroci stvaranja i širenja urušnih vrtača

Copy link
Powered by Social Snap