Pretraga

[Fotogalerija] Pogledajte kako izgleda Sisak skoro dva mjeseca nakon razornih potresa

A- A+

Skoro su dva mjeseca prošla od razornih potresa koji su u potpunosti promijenili vizure Siska, Petrinje, Gline i okolnih mjesta. Potresi, od kojih je najjači bio magnitude 6,2 po Richterovoj ljestvici, uzrokovali su brojnu štetu na privatnim i gospodarskim objektima u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i okolnim županijama u kojima se potres također osjetio. Pogledajte kako danas izgleda centar grada Siska.

Posljednji dani prosinca 2020. godine zauvijek su promijenili izgled potresom zahvaćenih područja. Iznimka nije ni grad Sisak u kojem su mnoge javne i privatne zgrade pretrpjele značajnu štetu. U razornim potresima stradao je i veliki broj obiteljskih kuća čiji stanari danas čekaju njihovo rušenje, jer u brojnima više nije moguće sigurno živjeti. Veliku štetu pretrpjela je i Glazbena škola Frana Lhotke za čiju obnovu polaznici i polaznice prikupljaju novčanu pomoć putem online kampanje videom u kojem djeca sviranjem pokazuju znanja dobivena u školi.

Osim škole štetu je pretrpjela i sisačka katedrala Uzvišenja Sv. Križa. Drugi razorni potres, 29. prosinca 2020. godine katedralu je u potpunosti uništio. Uz pomoć vatrogasne službe iz katedrale su spašeni kipovi i umjetnine. No, potres je ipak zauvijek promijenio izgled katedrale. Naime, potres je uzrokovao pomicanje zvonika katedrale za 30 centimetara te se odvojio od katedrale. Kako bi se spriječilo moguće urušavanje, a samim time i opasnosti za ljude i okolinu, u siječnju se zvonik uklonio s katedrale.

Iako su od razornih potresa prošla skoro dva mjeseca život na području Sisačko-moslavačke županije još uvijek se nije u potpunosti vratio u normalu. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na to je područje uputilo i timove u mobilnim uredima koji stanovnicima pomažu u ispunjavanju zahtjeva za obnovu. Kao oblik pomoći svojim građanima Grad Sisak uveo je namjensku građevinsku karticu s kojom osobe čije su nekretnine označene U2 i PN2 oznakom mogu kupiti građevinski materijal za obnovu svojih domova. Također, prva tri mjeseca godine Siščani neće plaćati vodu, odvoz otpada i komunalnu naknadu. Sve informacije o svemu vezanom uz potres građani Siska mogu dobiti na broju 044/635-525.

Copy link
Powered by Social Snap