Pretraga

Posjetite Učku i naučite sve o jednoj od najstarijih metoda gradnje na obali

A- A+

Zaljubljenici u starinsko, a posebice u stare načine gradnje na obali, ovo ljeto imaju priliku sve o tome saznati iz prve ruke. U još jednoj radionici Udruge Dragodid polaznici će moći naučiti sve o gradnji suhozida i to u Parku prirode Učka.

gradnja suhozida

Suhozid | foto: TZ Milina

Radionicu gradnje suhozida organizira Udruga Dragodid u suradnji s Parkom prirode Učka i Općinom Mošćenička Draga.

Entuzijasti i zaljubljenici u stare načine gradnje i ove će godine moći sudjelovati u međunarodnom volonterskom suhozidnom kampu Petrebišća XII. Kamp će se održati od 31. srpnja do 8. kolovoza 2021. u napuštenom ljetnom selištu Petrebišća na Učki.

Evo što će sve oni koji se odvaže sudjelovati u radionici moći naučiti.

Suhozidna gradnja

Sudionici ovogodišnjeg kampa suhozidne gradnje iz prve će ruke naučiti gotovo sve o ovoj staroj metodi gradnje na obali. Među novim stečenim znanjima bit će:

  • osnove suhozidne gradnje,
  • oblikovanje kamena malim ručnim alatom,
  • gradnja suhozida ‘iz nule’,
  • obnova seoskih kućica, suhozidne i drvene infrastrukture.

Radionica je namijenjena studentima i mladim profesionalcima koji se bave prostorom, gradnjom i baštinom, te koje zanimaju tradicionalne tehnike gradnje, rad i zabava u prirodi. Od ukupno 20 mjesta na radionici 15 će se popuniti kroz ovaj poziv, a 5 kroz francusku baštinsku volontersku mrežu REMPART.

Kako je kamp organiziran?

Sudionici kampa suhozidne gradnje tijekom radionica bit će smješteni u vlastitim šatorima i vrećama za spavanje. Kamp trenutno nema tople i tekuće vode pa je količina potrošnje dostupnih zaliha ograničena. Dnevni boravak i kuhinja bit će organizirani u velikom zajedničkom šatoru, dok će kupaonica biti kamperska, a toalet poljski.

Osim radnog programa, organizatori su pripremili program predavanja i razgovora o ruralnom graditeljskom naslijeđu i vezanim temama, kao i pješačku i planinarsku turu po Parku Prirode Učka.

Svi zainteresirani više informacija mogu dobiti slanjem upita na adresu elektroničke pošte info@dragodid.org 

Posjetite Učku i naučite sve o jednoj od najstarijih metoda gradnje na obali
Share via
Copy link
Powered by Social Snap