Pretraga

Potrošačke cijene rekordno rastu: Evo kako to utječe na građevinski sektor

A- A+

Izašla je statistika o potrošačkim cijenama dobara i usluga za lipanj 2022. godine. Cijene dobara i usluga odnose se na osobnu potrošnju. Od ukupno 12 skupina potrošačkih cijena, nas interesiraju dvije.

Potrošačke cijene 2002.-2022. | DZS

Prva stavka Državnog zavoda za statistiku koja nam je zanimljiva je Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva. Ukupna cijena poskupila je za 17,2 posto u proteklih sedam godina. Od svibnja je poskupilo za 1,1 posto, a lipanj u odnosu na prošlogodišnji lipanj za 12,1 posto. Ova stavka je 16,87 posto od ukupne potrošnje jednog potrošača u Hrvatskoj i nalazi se na drugom mjestu. Najviše se troši na hranu i piće (26%).

Druga velika stavka koju ćemo obraditi je Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva. Od 2015. godine ova stavka je poskupila za 15,2 posto. U odnosu na prošlogodišnji lipanj, stavka je poskupila za 13 posto. Iz mjeseca u mjesec je porasla samo za 1,3 posto. Ovo je peta stavka na koju prosječni Hrvat najviše troši, čak 5,7 posto svoje ukupne potrošnje.

Izdvojeni članak

U Kaštelima 40-godišnjak ukrao građevinski materijal vrijedan 60 tisuća kuna

Stavka koja je najviše poskupila u posljednjih sedam godina je energija, čak 24,2 posto. U godinu dana za čak 22,2 posto, što je daleko najveće poskupljenje u tom periodu. Trenutno potrošačke cijene najviše rastu u posljednjih 20 godina. Drugi najveći porast bio je 2008. godine kada je bila globalna ekonomska kriza.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap