Pretraga

Povećana kvaliteta života u riječkim kvartovima, evo koji su sve projekti do sada realizirani

A- A+

Unatoč izazovima izazvanim pandemijom koronavirusa, u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2020. godini realizirani su projekti vrijedni 254.036,18 kuna. Uz osigurana inicijalna sredstva Grada Rijeke, glavni stvaratelji projekta su upravo volonteri i sponzori, koji dobrovoljnim radom i donacijama oplemenjuju svoj životni okoliš.

Foto: Unsplash

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je, predstavljajući zaključke usvojene na 79. gradonačelnikovom kolegiju, podsjetio kako se Riječki program lokalnog partnerstva uspješno provodi već 16 godina.

– Nadam se da će se programom nastaviti i u idućem razdoblju, jer se njime promiče volonterstvo i odgovornost pojedinca prema vlastitoj sredini. Programom se potiče želja građana da u toj svojoj sredini vlastitim doprinosom, uz potporu Grada, nešto promijene i učine kvalitativni pomak, poručio je Gradonačelnik Obersnel.

Pandemija je značajno utjecala na realizaciju Riječkog programa lokalnog partnerstva, pa su prvo zbog smanjenja prihoda gradskog proračuna smanjena izdvajanja za Riječki program lokalnog partnerstva. Pandemija je utjecala da prijavitelji dva projekaa odustanu od realizacije zamišljanog, kao i na kasniji početak realizacije svih projekata s obzirom na ograničenja okupljanja ljudi odnosno na ukupni broj osoba koje mogu boraviti na otvorenom prostoru. Stoga je na kraju realizirano sedam od devet za rovedbu odabranih projekata, s time da jedan od sedam realiziranih projekata proveden bez inicijalnih sredstava grada.

Izdvojeni članak

Split i Rijeka dobili olakšan način plaćanja režija bez dodatne naknade

Doprinos zajednice u Riječkom programu lokalnog partnerstva iznosi 132 tisuća kuna

Projekti su ukupno vrijedni 254.036,18 kuna, s time da ukupna sredstva izdvojena iz gradskog proračuna iznose 121.274,85 kuna, dok doprinos zajednice iznosi 132.761,33 kuna. Iz gradskog proračuna kroz Riječki program lokalnog partnerstva osigurano je 114.131,09 kuna, a iz proračuna Odjela za komunalni sustav izdvojio je dodatnih 7.143,76 kuna.

Najvrjedniji dio projekta, osim što je omogućeno brže rješavanje dijela problema komunalne infrastrukture kod onih građana i mjesnih odbora koji su bili spremni na osobno angažiranje i učešće u rješavanju problema, predstavlja angažman volontera. Zbog pandemije koronavirusa u projekte se uključio manji broj volontera nego proteklih godina, njih 77, kojima ide posebna zahvala što su i unatoč otežanim uvjetima nisu odustali od volonterskog rada.

Izdvojeni članak

Globalno prometno i industrijsko središte: Fiume Fantastika o fenomenima urbanog razvoja grada Rijeke

Uređene zelene površine, košarkaško igralište i dodatno oplemenjen centar grada

Kroz Riječki program lokalnog partnerstva dodatno je uređen trg između OŠ Centar i Graditeljske škole za industriju i obrt, a u neposrednoj blizini, na Šetalištu Andrije Kačića Miošića, obnovljene su klupe te na njima postavljene priče i virtualne šetnje o ovom dijelu grada. Projekt „Kortil uživo“ je provela istoimena grupa građana, koja je organizirala i radionice VJ-inga te street art radionice, a taj se projekt treću godinu za redom sufinancirao iz Riječkog programa lokalnog partnerstva.

Također, nastavkom uređenja košarkaškog igrališta u sklopu Sportsko-rekreacijskog centra Zamet odnosno uvođenjem LED rasvjete poboljšana je kvaliteta i iskoristivost tog prostora u lokalnoj zajednici. Kroz tri godine podrške Riječkog programa lokalnog partnerstva, ali i veliku podršku lokalne zajednice kroz volonterski rad i donacije, Košarkaški klub Zamet uspio je stvoriti izuzetno kvalitetne uvjete za sportaše i rekreativce koji se bave košarkom.

Ozelenjene su i dodatno uređene javne površine. Društvo prijatelja waldorfske pedagogije prostor na parkiralištu Gomila uredilo je prema principima biodinamičke poljoprivrede i urbane permakulture. Grupa građana neuređenu zelenu površinu u Ulici Markovići na Srdočima pretvorila je spomen-park, dok je grupa građana uredila postojeći parka i dječje igralište ispred zgrade Drage Šćitara 2 na Vojaku.

Grupa građana Mlaka u sklopu nastavka projekta “Zeleno srce Podmurvica” dodatno je unaprijedila okoliš OŠ Podmurvice uređenjem vanjskog vježbališta. Postavljena je fitness sprava, a ispred učeničkog kluba drveni stol sa stolcima. Do uvođenja epidemioloških mjera, druga faza projekta sadržavala je i edukativne aktivnosti “Zdravi u zajednici”.

Grupa građana Gornje Vežice “Vežička priča” je uz nogometno igralište kod OŠ Gornja Vežica postavila špinu, koju mogu koristiti svi građani, a osobito rekreativci koji igraju nogomet, košarku ili druge aktivnosti na obližnjim igralištima.

U ukupna sredstva nije ubrojena i vrijednost projekta postavljanja špine na nogometno igralište kod OŠ Gornja Vežica. Grupa građana Gornje Vežice nije iskoristila sredstva proračuna, već ga je provela donacijama i volonterskim radom. Priključak vode kao i potrošnja vode te održavanje same špine financira se iz Proračuna Grada Rijeke, s pozicija Odjela gradske uprave za komunalni sustav.

Izdvojeni članak

Mađarski investitor gradi luksuzni hotel na Opatijskoj rivijeri, evo kako će izgledati

Od 2005. godine realizirano 106 projekata koje su inicirali građani

Riječkim programom lokalnog partnerstva omogućeno je da se direktnim projektnim prijedlozima građana, skupina građana, organizacija i udruga organizira i sufinancira uređenje manjih javnih površina – od obnova dječjih igrališta i izgradnje novih igrališta, preko uređenja zelenih ili javnih gradskih površina, do saniranja manjih divljih deponija i slično.

U razdoblju od 2005. do 2020. godine prijavljeno je ukupno 209 projekata, od čega je 111 projekata odabrano za realizaciju. Uspješno je do kraja 2020. godine realizirano ukupno 106 projekata, dok je u 2021. godini u tijeku realizacija šest novih projekata.

Do kraja 2020. godine kroz Riječki program lokalnog partnerstva uređeno je 17 igrališta/parkova za djecu, osam zelenih površina, 15 dijelova naselja unutar mjesnih odbora, dvije šetnice, 11 dvorišnih prostora osnovnih škola (Belveder, Gornja Vežica, Kantrida, Nikola Tesla, Podmurvice, Škurinje, Waldorfska škola, Vladimir Gortan, Zamet, Centar za odgoj i obrazovanje osoba s poteškoćama u razvoju i PO Baredice) te 18 prostora za igru – igrališta dječjih vrtića (Bulevard, Gabbiano, Galeb, Delfin, Drenova, Krijesnica, Kvarner, Maestral, Mlaka, Mirta, Oblačić, Potok, Pehlin, Rastočine, Turnić, Veseljko, Vežica i Zvonimir Cviić).

Copy link
Powered by Social Snap