Pretraga

Top 10 hrvatskih kvartova u velikim gradovima s ‘biber’ cijenama, kvadrat u najskupljem 5.300 eura

A- A+

Hrvatsko tržište nekretnina najveće fluktuacije cijena bilježi, posve očekivano, u velikim gradovima. Tako se cijene kvadrata stambenih prostora unutar Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke bitno razlikuju ovisno kvartu u kojemu se nalaze. Gdje su najskuplje nekretnine, odnosno najpoželjnije kuće i stanovi u najvećim hrvatskim gradovima, doznajemo analizom aktualne ponude.

Pantovčak Zagreb

Pantovčak Zagreb | Foto: Google Maps screenshot

U istraživanje su uključene prosječne cijene stanova, temeljene na internetskim oglasnicima koji nude oglašavanje nekretnina za ovaj mjesec. Tako u zagrebačkom kvartu Cvjetno postoji stan koji se prodaje za nevjerojatnih osam milijuna eura, ali to nije prosjek cijena stanova u spomenutom kvartu pa su takvi primjeri izostavljeni.

10. Centar (Osijek)

Centar Osijeka ima bogatu povijest koja seže unatrag stoljećima. Tamo se i dalje mogu vidjeti mnoge povijesne zgrade i spomenici. Središnji dio ‘kvarta’ zauzima Trg Ante Starčevića koji je okružen kafićima i trgovinama te se tamo često održavaju koncerti, sajmovi i ostale manifestacije. U blizini je i rijeka Drava te Park Drava, popularno mjesto za šetnje i opuštanje. Za trosoban stan u centru Osijeka morali biste izdvojiti 215 tisuća eura, dok je za dvorišnom stanu od 31 kvadratnog metra cijena 45 tisuća eura. Stanovi veći od 100 metara kvadratnih nećete naći ispod 130 tisuća eura, a najskuplji je bio čak 250 tisuća eura.

Centar Osijeka

Centar Osijeka | Foto: Travel Postcards screenshot

9. Tvrđa (Osijek)

Tvrđa u Osijeku jedna je od povijesno najvažnijih dijelova grada. Sama tvrđava datira iz 18. stoljeća, a sagrađena je kao vojna utvrda kojoj je bio cilj štititi grad od neprijatelja. Ističe se svojom baroknom arhitekturom. U kvartu postoji još puno impresivnih trgova, širokih avenija i baroknih zgrada, poput Trga sv. Trojstva. U Tvrđi se nalazi i Vojarna Kralja Tomislava, a okružuju je mnogi kafići i restorani koji nude tradicionalne slavonske gastronomske specijalitete. Tamo je i Muzej likovnih umjetnosti s velikom zbirkom umjetničkih djela domaćih autora. Cijene stanova u Tvrđi kreću se od 40 tisuća eura za dvosobne stanove od 60-ak kvadrata koji su većinom dvorišni pa sve do nevjerojatnih 180 tisuća eura za dvosobne i trosobne stanove od 130-ak kvadrata.

Tvrđa Osijek

Tvrđa Osijek | Foto: Posjeti Osijek screenshot

8. Trsat (Rijeka)

Riječki Trsat je kvart smješten na brdu iznad samog grada pa pruža nevjerojatan pogled prema središtu Rijeke, obali Jadranskog mora i okolnim otocima. Najpoznatija građevina u kvartu je Trsatska bazilika, jedno od najstarijih marijanskih svetišta u Europi do koje vodi više od 500 strmih stepenica. Tamo je još i Trsatska gradina koja datira iz antičkih vremena. Za ljubitelje šetnji prirodom s pogledom na more Trsat nudi Park-šumu Grisa, a u kvartu se nalazi i nekoliko umjetničkih studija i galerija. Najjeftiniji stan od svega 56 kvadrata s terasom koštao je 135 tisuća eura. Većina cijena je u rasponu od 300 do 600 tisuća eura, a uglavnom su to dvosobni i trosobni stanovi u novogradnji s terasama koje imaju pogled na more. Kvadratura im je obično oko 150 metara kvadratnih. Najskuplji stan u novogradnji od 162 kvadrata koštao je 914 tisuća eura.

Trsat Rijeka

Trsat Rijeka | Foto: Adriarecords screenshot

7. Kantrida (Rijeka)

Kvart Kantrida u Rijeci nalazi se uz samu obalu Jadranskog mora, a poznat je po svojim sportskim događajima jer se u kvartu nalazi istoimeni stadion Nogometnog kluba Rijeka, ali i bazeni, sportske dvorane i teniski tereni. Odmah uz stadion nalazi se šljunčana plaža s koje se pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev. Kantrida je povezana s popularnim šetalištem Lungomare koje se proteže uz samu obalu i omiljeno je mjesto za šetnje, biciklizam i rekreaciju. Tamo je i spomenik Torpedo, u čast ovom izumu koji je prvi put napravljen u Rijeci. Teško će se na Kantridi pronaći stan od 70-ak kvadrata jeftiniji od 150 tisuća eura jer su svi u neposrednoj blizini jadranske obale. Uglavnom se cijene kreću od 250 do 500 tisuća eura, a radi se o stanovima čija kvadratura obično iznosi od oko 130 do 160 kvadratnih metara. Ovi kojima je cijena bliža iznosu od 500 tisuća eura u cijenu uključuju i parkirno mjesto u podzemnoj garaži. Stanovi su većinom trosobni i skoro svi imaju terasu ili lođu. Najskuplji je bio dvosobni i koštao 934 tisuće eura te imao 185 kvadratnih metara.

Kantrida Rijeka

Kantrida Rijeka | Foto: Saluto-Team screenshot

6. Pećine (Rijeka)

Ovaj riječki kvart poznat je po svojim prekrasnim plažama. Glavna plaža Pećine omiljeno je mjesto za sunčanje i kupanje tijekom ljetnih mjeseci. Kvart je povezan sa šetalištem Lungomare koje se proteže uz obalu. Pećine su prepune parkova i raznih zelenih površina. Najpoznatiji je vjerojatno Park Vladimira Nazora koji stanovnicima Rijeke služi kao mjesto za šetnju i opuštanje. Kvart je domaćin brojnim sportskim i kulturnim manifestacijama poput koncerata i različitih izložbi. Najjeftiniji stan u Pećinama od 57 kvadrata koštao je 206 tisuća eura. Cijene se vrte od oko 550 pa sve do 800 tisuća eura. Kvadratura im je obično iznosila od 90 do 150 metara kvadratnih. Najskuplji je imao 120 kvadrata i koštao 979 tisuća eura u novogradnji, trosoban i s garažom.

Pećine Rijeka

Pećine Rijeka | Foto: Google Maps screenshot

Izdvojeni članak

Donosimo popis 10 najdužih mostova u Hrvatskoj: Pelješki nije na prvom mjestu

5. Žnjan (Split)

U splitskom kvartu Žnjan nalazi se nekoliko prekrasnih šljunčanih plaža, idealnih za kupanje i sunčanje. Kvart nude pregršt sportskih sadržaja, uključujući teniske terene, terene za odbojku na pijesku i fitness centre pa je stoga Žnjan domaćin brojnim sportskim događajima. U restoranima koji se protežu kroz cijeli kvart nudi se tradicionalna dalmatinska kuhinja, ali i međunarodni specijaliteti zbog velikog broja turista koji posjećuju Žnjan tijekom ljetne sezone. Unatoč svojoj obalnoj lokaciji, kvart nudi mnogo zelenih površina i parkova iz kojih se pruža prekrasan pogled na obalu i obližnje otoke. Stan s najnižom cijenom koštao je 212 tisuća eura u novogradnji i imao 45 kvadrata. Cijene su obično od 250 do 500 tisuća eura, a radi se o stanovima kvadrature od 40 do 130 metara kvadratnih. Najskuplji je bio jednoetažni stan s velikom terasom od milijun i 200 tisuća eura i s unutarnjim prostorom od svega 60 kvadratnih metara.

Žnjan Split

Žnjan Split | Foto: Google Maps screenshot

4. Bačvice (Split)

Bačvice su splitski kvart koji se nalazi na obali Jadranskog mora poznat je po plitkom i toplom moru pa je često poprište igranja picigina koji se igra u plitkom moru. Picigin je, takoreći postao zaštitni znak i simbol ovog kvarta gdje okuplja ljubitelje ovog sporta iz cijelog svijeta. Bačvice su prepune tradicionalnih dalmatinskih konoba u kojima se nude najrazličitiji mediteranski gastronomski specijaliteti. Osim što je meka za igranje picigina, na Bačvicama se nalaze teniski tereni i bazen za vaterpolo. Ljeti se tamo održavaju koncerti, a u blizini je i stari dio grada kojeg krasi Dioklecijanova palača. Trosoban stan u suterenu od 72 kvadrata i 235 tisuća eura bio je najjeftiniji, a cijene se vrte od oko 350 do 500 tisuća eura. Kvadratura im obično iznosi od 70 do 100 metara kvadratnih. Onaj troetažni od 800 tisuća eura i 162 kvadrata bio je najskuplji.

Bačvice Split

Bačvice Split | Foto: Destinations in Europe screenshot

3. Meje (Split)

Splitske Meje protežu se duž obale Jadranskog mora i nude pregršt staza za šetnju i rekreaciju u prirodi. Domaći žitelji koriste često ih koriste za biciklizam i trčanje. Kvart se nalazi u neposrednoj blizini Park-šume Marjan u koju često zalaze i planinarski entuzijasti. Zbog toga što se nalaze na obali, Meje su savršeno polazište za izlete na obližnje otoke poput Šolte, Brača i Hvara. U blizini se nalazi nekoliko kulturnih spomenika, kao što su kapela sv. Mihovila i crkva sv. Jeronima. Kvart je i popularno mjesto za windsurfing, ronjenje i ostale aktivnosti na moru. Dvosobni stan od 69 kvadratnih metara i cijenom od 330 tisuća eura na Mejama je najjeftiniji te se s njim dobiva i jedno parkirno mjesto. Cijene obično idu od 380 pa sve do 600 tisuća eura. Kvadratura je začuđujuće prostrana pa tako stanovi koji su bliže cijeni od 380 tisuća eura nude 120 kvadrata, a ovi od 600 tisuća eura 130 kvadrata. Najskuplji je peterosoban stan u novogradnji od 700 tisuća eura i 127 kvadrata.

Meje Split

Meje Split | Foto: Google Maps screenshot

2. Tuškanac (Zagreb)

Kultni Tuškanac smješten je usred gradske vreve nudi mnogo parkova i zelenih površina, poput Parka Tuškanac i Parka Grič. Nalazi se na području Gornjeg grada pa pruža pogled prema povijesnom centru grada. Najjeftiniji stan na Tuškancu u vili koju je projektirao Drago Ibler prodaje se za 399 tisuća eura, a ima 90 kvadratnih metara i trosoban je. Cijene stanova u kvartu idu od 400 do 600 tisuća eura, a kvadratura im je u usporedbi s ostalim kvartovima relativno velika, od 90 do 180 metara kvadratnih. Najskuplji je peterosobni stan s terasom, vrtom i garažom od 800 tisuća eura i prostrana 182 kvadratna metra.

Tuškanac Zagreb

Tuškanac Zagreb | Foto: Prestige Nekretnine screenshot

1. Pantovčak (Zagreb)

Zagrebački Pantovčak smješten je na južnim obroncima planine Medvednice i poznat je po političkim i diplomatskim institucijama. U kvartu se nalazi rezidencija predsjednika Republike Hrvatske i brojna veleposlanstva. Začudo, najjeftiniji stan na Pantovčaku može se pronaći već za 225 tisuća eura, a ima 84 kvadrata i trosoban je. Ostale cijene nisu toliko primamljive jer se kreću od oko 400 do 800 tisuća eura, a imaju od 150 do 250 metara kvadratnih. Najskuplji je bio dvosoban stan od milijun i 300 tisuća eura u novogradnji od 245 kvadrata.

Pantovčak Zagreb

Pantovčak Zagreb | Foto: Google Maps screenshot

Još zanimljivih popis poput onog za top 10 najdužih tunela u Hrvatskoj pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap