Pretraga

Globalno prometno i industrijsko središte: Fiume Fantastika o fenomenima urbanog razvoja grada Rijeke

A- A+

Izložba ‘Fiume Fantastika: Fenomeni grada’ ponovno otvara svoja vrata. Izložbu o modernom urbanom razvoju grada Rijeke i regije tijekom proteklih 150 godina u drugoj je polovici 2020. godine posjetilo više od sedam tisuća ljudi.

Fiume Fantastika: Fenomeni grada | foto: Rijeka2020

Fiume Fantastika: Fenomeni grada“ središnja je izložba programskog pravca Slatko i slano realizirana u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Izložba koja prati posljednjih 150 godina urbane povijesti grada Rijeke danas ponovno otvara svoja vrata u zgradi Exporta na riječkoj Delti. „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“ protekle je godine posjetilo više o sedam tisuća ljudi koji su mogli svjedočiti pričama o radikalnom rastu Rijeke koja postaje globalno prometno i industrijsko središte.

Izložbu programskog pravca Slatko i slano organiziraju Sveučilište u Rijeci, Rijeka 2020 d.o.o. i Grad Rijeka.

Arhitektura kao rezultat povijesnih okolnosti

– „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“ je izložba, novo urbano čvorište i iskustveno-spoznajni prostor koji priča i tumači povijest modernog urbanog razvoja Rijeke i njezine regije prateći utjecaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa na arhitekturu grada, navode iz Rijeka 2020.

Izložba i prateća publikacija, dodaju organizatori, rezultat su istraživanja turbulentne povijesti u kojoj je Rijeka prolazila kroz različite društveno-političke sustave i teritorijalne ustroje, a pritom se fokus urbanog razvoja u bitnoj mjeri temeljio na novim tehnologijama i na ekonomskim učincima.

O izložbi

Izložba je postavljena u deset paviljona, od kojih svaki tematizira određeni riječki fenomen: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone. Partneri izložbe su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Državni arhiv Rijeka.

Specifična riječka arhitektura i urbani fenomeni koji nadilaze pitanja stila, jezika ili estetike i koje generiraju vlastitu, lokalno-specifičnu i autonomnu urbanu kulturu rezultat su okolnosti u kojima su nastajali.

– Radikalne transformacije topografije, neočekivane prenamjene zgrada, brutalni sudari prirode i industrije tek su neki od elemenata složenog mozaika do sada neispričane priče o urbanim poukama Rijeke, dodaju organizatori.

Fiume Fantastika: Fenomeni grada | foto: Rijeka2020

Granice, Mreže, Kino…

Svaki od riječkih fenomena prikazuje se u deset paviljona u kojima se izložba održava. Jedan od paviljona prezentirat će fenomen nazvan ‘Granice‘.

– Rijeka je grad na granici i ta pozicija na granici, ili margini, hranila je Rijeku stvaranjem uvjeta za kompeticiju i kooperaciju, konflikt i sklad. Granice su razarale Rijeku, ali je i izgradile, a njihova povijesna fluidnost kontinuirano se upisuje u povijest prostora i ljudi, objašnjavaju organizatori.

Osim pitanja granice izložba tematizira i pitanje povezanosti Rijeke kroz fenomen nazvan ‘Mreže‘.

– Rijeka je bila dio globalne mreže ekonomskih, političkih, kulturoloških, informatičkih i drugih sustava koji su mijenjali i razvijali grad te iskazivali svoju moć i utjecaj kroz transformacije prostora.

Fiume Fantastika: Fenomeni grada | foto: Rijeka2020

Izložba prati i fenomene ‘Grada‘ i ‘Fantastičnih zona‘.

– Riječki Stari grad primjer je intenzivne i kontinuirane promjene političkih i arhitektonskih programa na temeljima povijesne matrice. Nedostatak prostora i nasilni diskontinuiteti društvenih i ekonomskih sustava rezultirali su u izrazito pragmatičnom odnosu prema centru grada, odnosno neobičnom preklapanju raznih arhitektonskih stilova i funkcija koji pokušavaju stvoriti suvremeno gradsko središte.

Fiume Fantastika: Fenomeni grada | foto: Rijeka2020

– Sudari i preklapanja fenomena grada posebno su prepoznatljivi na prostorima Hartere, Torpeda, Mlake, Bakra, ali i čitavog Kvarnera. Ova iskustva Rijeke nastaju kroz taloženje urbanih slojeva i pružaju polazište za promišljanje politika budućnosti planeta, temeljenih na nekonvencionalnim interakcijama i suživotu tehnologije, infrastrukture, prirode i grada u uvjetima totalne urbanizacije.

Fiume Fantastika: Fenomeni grada | foto: Rijeka2020

Copy link
Powered by Social Snap