Pretraga

Predsjednik UEFA-e o lošim uvjetima rada u Kataru: ‘Koliko ja znam, umrla su samo tri radnika na stadionima’

A- A+

Ove godine se održava Svjetsko prvenstvo u nogometu, i to po prvi put u zimskim mjesecima – od 21. studenog, do 18. prosinca. Ovo izdanje će se održati u Kataru, a uz cijelu priču se vežu brojne kontroverze, pa tako i stravični uvjeti u kojima rade radnici na izgradnji potrebne infrastrukture.

Al Bayt stadion iznutra | Katar 2022.

Kako piše Index, prošle godine je objavljeno da je čak 6500 migrantskih radnika umrlo u Kataru otkako je najavljeno da će se Svjetsko prvenstvo ondje održati. Organizacije zadužene za ljudska prava raspolažu s informacijom da ih se ondje trenutno nalazi oko dva milijuna, što čini otprilike 95% radne snage, kada su u pitanju fizički poslovi.

Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e je na jednoj konferenciji u Los Angelesu imao niz bizarnih izjava, pa je tako umanjio vrijednost žrtava u Kataru.

– Nemojmo zaboraviti jednu stvar. Pričamo u ovom slučaju o vrlo teškim poslovima. Amerika je zemlja migranata, migranti su i moji roditelji. Doduše, od Švicarske do Italije nisu puno prošli… Kad nekome date posao, čak i u teškim uvjetima, dali ste mu ponos i dostojanstvo. To nije milostinja. Niste nekom dali nešto i rekli: ‘Evo ti, ostani tamo gdje jesi, a ja ću se zbog toga osjećati dobro, rekao je Infantino.

Izdvojeni članak

Kapetan Engleske reprezentacije komentirao Katar kao domaćina prvenstva: Upitni su radni uvjeti imigranata

Novinari su zatim tražili komentar na činjenicu da je u Kataru umrlo 6500 ljudi, na što je Infantino odgovorio, govoreći da su umrla samo tri radnika na stadionima.

– Koliko ja znam, umrla su samo tri radnika na stadionima. Ovih 6 tisuća, oni su možda umrli obavljajući neke druge poslove, rekao je Infantino.

Ovo nije prvi put da je Infantino spomenuo tri umrla radnika. Već je na Vijeću Europe u Strasbourgu krajem siječnja ove godine rekao kako su u stvarnosti umrle tri osobe, ali i da su i te tri previše. Glavni problem pri utvrđivanju točnog broja umrlih radnika migranata jest taj što Katar ne bilježi sve nesreće na radu. upravo je povjerenstvo Ujedinjenih naroda to navelo kao najveći problem u svom izvješću objavljenom krajem 2021. godine.

Ipak, istraga Međunarodne organizacije rada je utvrdila da je u 2020. godini u Kataru umrlo više od 50 građevinskih radnika, dok je ozlijeđeno više od 500 ljudi, a došlo je do više od 35 tisuća manjih nesreća.

Predsjednik UEFA-e o lošim uvjetima rada u Kataru: ‘Koliko ja znam, umrla su samo tri radnika na stadionima’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap