Pretraga

Predstavljen projekt obnove toplovoda vrijedan više od 100 milijuna kuna: Građani Rijeke imat će povoljnije grijanje

A- A+

Do povoljnijeg grijanja Riječani će doći projektom obnove toplovodne infrastrukture. Za projekt tvrtke Energo d.o.o., vrijedan je više od sto milijuna kuna, sredstva su osigurana iz fondova Europske unije.

Obnova toplinarstva Rijeke | foto: Grad Rijeka

Projekt obnove toplinarstva Rijeke, naveo je gradonačelnik Obrsnel, neće opteretiti građane Rijeke.

‘Obnova toplinarstva grada Rijeke’ obuhvatit će modernizaciju proizvodnih pogona, to jest toplanu, te obnovu i izgradnju toplovodne distribucijske mreže. Projekt, koji je ujedno i posljednji u sklopu Urbane aglomeracije Rijeke, vrijednosti je 106.924.107,46 kuna, a dijelom je financiran iz sredstava bespovratnih sredstava Europske unije.

Ovim projektom iz Grada su ugovorili sva sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija od 2014. do 2020. godine za projekte Urbane aglomeracije Rijeka, a koja su iznosila nešto manje od 50 milijuna eura.

Građani bez dodatnog opterećenja

Za vrijeme predstavljanja projekta gradonačelnik Obersnel naveo je, u kontekstu predstojećih lokalnih izbora, da svom nasljedniku ostavlja puno posla i osiguranog novca.

– U razdoblju od 2017. do 2021.g. ugovorili smo 140 europskih projekata vrijednih 552 milijuna Eura od kojih je malo manje od 300 milijuna Eura bespovratnih sredstava, dok je ostalo osigurano iz proračuna Grada ili proračuna komunalnih i trgovačkih društava i ustanova, naveo je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel dodajući da je dio projekata realiziran, dio u visokoj fazi realizacije, a dio će se realizirati do 2023. godine.

Prilikom predstavljanja projekta obnove toplinarstva gradonačelnik je naglasio kako sam projekt neće opteretiti građane, to jest korisnike usluga Energa.

Obnova toplinarstva Rijeke | foto: Grad Rijeka

Prednosti obnove toplinarstva

Projekt je komentirao i Sanjin Kirigin, direktor Energo d.o.o. navodeći kako je prijavio vlastiti projekt obnove sustava toplinarstva u Rijeci za povlačenje dijela navedenih sredstava Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije kao nadležnog tijela za upravljanjem sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija od 2014. do 2020. godine.

– Za realizaciju projekta EU sredstva osigurana su putem poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurana iz Kohezijskog fonda, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta “Obnova toplinarstva Grada Rijeke” iznosi 106.924.107,46 kuna dok su odobrena EU bespovratna sredstva unutar ovog iznosa 83.893.707,80 kuna, navode.

Kirigin je također dao i primjer kako je na 43 zgrade u kojima su se vlasnici odazvali na poziv za poboljšanje učinkovitosti unutar svojih sustava, za 30 posto smanjen iznos koji plaćaju za zgradu, što dovoljno govori o tome koliko je važno da korisnici shvate prednosti koje im donosi projekt obnove toplinarstva.

O projektnim aktivnostima govorio je i Vatroslav Jukić, direktor sektora toplinske energije u Energu, istaknuvši pritom kako je dio postojećeg sustava stariji od trideset godina te da dio toplana nema automatizaciju stoga rade samo u periodu od 06:00 do 22:00 sata.

24 satni rad toplana

Uz obnovu postojeće toplovodne distribucijske mreže, odnosno rekonstrukciju 7,9 km postojeće distribucijske toplovodne mreže, izgradit će se nova spojna toplovodna distribucijska mreža, odnosno čak 2,5 km nove toplovodne distribucijske mreže, prilikom čega će se tri sustava toplinarstva na istočnom dijelu grada spojiti u jedinstveni sustav, Gornja Vežica, Vojak i Donja Vežica te tri sustava toplinarstva na zapadnom dijelu grada Malonji, Zamet, Krnjevo također u jedinstveni sustav.

Izdvojeni članak

Znanstvenici za klimu: Što je dekarbonizacija grijanja i po čemu su Dalmatinci vodeći u EU?

Glavni učinci projekta: 

  • Značajno smanjenje emisija CO2 u visini od 18 posto, te uklanjanje SO2 iz proizvodnje.
  • Unaprjeđenje učinkovitosti za 42 posto godišnje radi optimizacije u proizvodnji i manjih gubitaka distribucije.
  • Ukupno će se obnoviti gotovo 95 posto distribucijske toplovodne mreže pri čemu je 25 posto ili 3,8 km već obnovljeno postojećim kreditom EBRD-a u razdoblju 2015.-2018. godine, dok će preostalih 70 posto ili 10,4 km biti obnovljeno ovim projektom. Preostalih 5 posto ili 0,9 km mreže u dobrom je stanju bez velikih gubitaka te je za obnovu predviđena u idućem srednjoročnom razdoblju.
  • Prelazak svih proizvodnih pogona toplana na prirodni plin kao glavni energent uz zadržavanje loživog ulja kao rezerve u iznimnim slučajevima potrebe (u slučaju problema s isporukom plina, remonti i slično). Projekt će omogućiti proizvodnju više od 50 posto toplinske energije iz visokoučinkovite kogeneracije i obnovljivih izvora energije po najstrožim važećim standardima EU direktiva.
  • Potpuna obnova sustava bez povećanja troškova za korisnike ili opterećenja proračuna Grada.
  • Priprema sustava za sve veću integraciju obnovljivih izvora energije u budućnosti, a sve sukladno EU “zelenom planu”.
  • 24-satni rad svih toplana u sustavu.

Predviđeno trajanje projekta je 30 mjeseci odnosno do kraja 2023. godine.

Copy link
Powered by Social Snap