Pretraga

Projektant Pelješkog mosta o svom najvećem izazovu do sad: ‘Most spada u svjetski rang’

A- A+

Slovenski inženjer Marjan Pipenbaher je projektirao Pelješki most, a iza sebe ima više od 200 takvih projekata. U razgovoru za Slovenski radio je rekao kako smatra da projekt spada u ‘svjetski’ rang, ali i da mu je predstavljao najveći izazov do sada.

Pelješki most, ispitivanje opterečenja | Foto: Screenshot, YT

Rekao je kako je Pelješki most važan ne samo za Hrvatsku, jer spaja jug s ostatkom države, nego i za širi europski prostor. Bio je to i jedan od uvjeta za Schengen, piše Index.

– Pelješki most spada među pet najvećih europskih mostova preko morskih zaljeva koji su sagrađeni na početku 21. stoljeća i spada u svjetski rang, rekao je Pipenbaher i dodao da je najveći izazov bilo projektiranje temelja s obzirom na to da je izložen vjetrovima i da se nalazi na seizmičkom području, naglasio je Pipenbaher.

Izdvojeni članak

[FOTO] Pogledajte kako Pelješki most izgleda noću: Donosimo detaljan program svečanosti otvorenja

Građevinske radove na Pelješkom mostu izvela je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC), a Pipenbaher je istaknuo i činjenicu da nitko nije umro prilikom građenja.

– Nitko pri gradnji mosta nije umro, bile su samo dvije malo ozbiljnije nezgode, to je također vrlo važno istaknuti, kazao je Pipenbaher za Slovenski radio.

Copy link
Powered by Social Snap