Pretraga

[FOTO] Pogledajte kako Pelješki most izgleda noću: Donosimo detaljan program svečanosti otvorenja

A- A+

Nakon što se o projektu Pelješkog mosta priča godinama, napokon smo dočekali i taj povijesni dan – dan otvaranja mosta. Večeras u ponoć će most biti pušten u promet, a do tada je pripremljen bogat program. Sinoć je tako održan i posljednji test noćne rasavjete prije samog otvaranja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vlada Republike Hrvatske (@vlada__rh)

Danas je taj povijesni dan kada će Hrvatska biti u potpunosti spojena. Otvaranje Pelješkog mosta je događaj koji se iščekuje već godinama, pa ne čudi što se za sam dan otvorenja priprema itekako bogat program. Započeo je na Brijesti već u 8 sati ujutro, budnicom nekoliko orkestara iz Dubrovačko-neretvanske županije. Slijedi trka trkača svih generacija i utrka lađara ispod mosta, popraćeno nastupima klapa i kulturno-umjetničkih društava sve do večernjih sati. Od 10 sati, Pelješki most je otvoren za sve građane i posjetitelje koji žele prošetati do prvog pilona, piše HRT.

Svečano otvaranje mosta počinje u 20.15 h na odmorištu Komarna, a trebalo bi trajati oko sat i pol. Na otvaranju će nastupiti Dubrovački simfonijski orkestar, Dubrovački trombunjeri, Lado, Linđo, plesne skupine, kulturno-umjetnička društava i pjevači. Hrvatsko glazbeno društvo Sv. Cecilija izvest će Morešku, a bit će izvedena i skladba Mateja Meštrovića specijalno komponirana za ovu prigodu.

Izdvojeni članak

Pelješki most se otvara u utorak: U rasponsku konstrukciju ugrađeno 33.600 tona čelika

Na samoj svečanosti otvorenja bit će i razni političari, pa će se tako svima nazočnima obratiti i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, kao izaslanica predsjednice Europske komisije, potpredsjednica EK Dubravka Šuica, video porukom kineski premijer Li Keqiang, a potom premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predsjednik Republike Zoran Milanović.

Svečanost će se završiti izvedbom ‘Himne slobodi’, vatrometom tijekom kojeg će zvoniti zvona svih crkava Dubrovačke biskupije, a uslijedit će i blagoslov mosta. Tijekom vatrometa mostom će proći i dva automobila hrvatske proizvodnje – Rimčeva Nevera i automobil koji ‘gradi’ Niko Pulić. Prvi koji će imati čast voziti mostom nakon otvaranja, bit će motociklisti braniteljskih postrojbi, oko 22 h. Redovan promet krenut će u ponoć.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vlada Republike Hrvatske (@vlada__rh)

Copy link
Powered by Social Snap