Pretraga

Prometni stručnjak istaknuo tri potencijalne ugroze Pelješkog mosta: ‘Mora biti pod videonadzorom’

A- A+

U utorak je otvoren Pelješki most za sav cestovni promet osim teretnog. Prometni stručnjak Željko Marušić istaknuo je tri potencijalne ugroze sigurnosti mosta i kako ih spriječiti.

Pelješki most | MPGI

Utjecaj Pelješkog mosta na prometnu infrastrukturu Hrvatske i tri potencijalne ugroze sigurnosti komentirao je prometni stručnjak Željko Marušić u N1 emisiji Novi dan.

Kao prvu ugrozu je spomenuo činjenicu da je most izgrađen na trusnom području, gdje su mogući potresi. Rekao je kako je to riješeno kvalitetnom izvedbom. Komentirao je drugu ugrozu i rekao kako treba biti realan i reći da postoji ugroza od terorizma koja je uvijek pod radarom. Treća ugroza je kršenje prometnih pravila. To se može riješiti modernom tehnologijom i videonadzorom.

Izdvojeni članak

Svečano otvoren Pelješki most, Hrvatska je napokon povezana: ‘Tu je tvoja zemlja, tu sagradi dom’

– Taj most treba uvijek biti čuvan kao strateški objekt i onda dolaze ugroze prometa. Pelješki most mora biti primjer sustavnog videonadzora onoga što zagovaram za cijeli prometni sustav. On mora biti u sustavu nadzora i ne bi se smjelo dogoditi da nadzorne kamere ne budu u sustavu prometne sigurnosti kao sada u tunelima gdje nadzornici HAC-a kad utvrde da netko primjerice vozi 200 km/h mogu mu staviti soli na rep, jednostavno to nije u sustavu prometne sigurnosti. Mi trebamo s Pelješkim mostom početi izrađivati sustav videonadzora, dakle most mora biti pod videonadzorom tako da svatko tko vozi prebrzo bude kažnjen kao što je to u Njemačkoj i Italiji, to je najvažnije, zaključio je Marušić.

Copy link
Powered by Social Snap