Pretraga

Prva faza projekta Novi ulaz u Split: Krenuli radovi vrijedni 3,5 milijuna eura

A- A+

U petak, 14, travnja, uveden je u posao izvođač radova poddionici čvor Vučevica – sjeverni portal tunela Kozjak, dijelu dionice od čvora Vučevica do tunela Kozjak. Ovo je prva faza projekta Novi ulaz u Split, kojim će se spojiti autocestu s državnom cestom D8.

Izgradnja spojne ceste čvor 'Vučevica' na A1

Izgradnja spojne ceste čvor ‘Vučevica’ na A1 | foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Navedena poddionica dio je prve faze projekta Novi ulaz u Split, koji se proteže od čvora Vučevica na autocesti A1 do trajektne luke Split, a vrijednost ugovora za radove iznosi 3,48 milijuna eura bez PDV-a, s rokom dovršetka radova od 12 mjeseci. Projektant je IGH Institut iz Zagreba, dok će radove izvoditi Euro-Asfalt iz Sarajeva. Nadzor će provoditi splitska tvrtka Geoprojekt, a duljina zahvata iznosi 0,40 km.

– Mi smo danas ovdje na početku radova prve faze projekta koji spaja autocestu s državnom cestom D8, a koji uključuje i tunel Kozjak, rekao je ministar Butković i naglasio kako se radi o pristupnoj cesti tunelu koji obuhvaća nadvožnjak ispod autoceste i jednim dijelom devijaciju autoceste do samog portala tunela.

Na jesen počinju radovi kopanja tunela

Ministar Butković je istaknuo kako su u Hrvatskim cestama otvorene ponude za gradnju tunela dugačkog 2,5 kilometara i spoj na državnu cestu D8 ukupne vrijednosti između 80 i 90 milijuna eura te da će, nakon što se donese odluka o odabiru i ukoliko sve prođe bez žalbi, na jesen započeti s radovima kopanja tunela.

Izdvojeni članak

Splitski arhitektonski biro diskvalificiran na natječaju: Izgubio i nominaciju za godišnju nagradu

Ministar se zahvalio županu Splitsko-dalmatinske županije koji je bio ustrajan. Rekao je kako se on u posljednje vrijeme zalagao da ovaj projekt što prije krene. Istaknuo je i neke projekte na splitskom području koje je, kad se govori o prometnoj infrastrukturi, dugo godina bilo zanemarivano.

– Očekuje nas sad brzo i dionica Mravinci – TTTS, koja bi trebala početi raditi jedna faza, početi se graditi i to će biti u svibnju, a za drugu fazu već su otvorene ponude. To je projekt vrijedan negdje oko 40 milijuna eura. Na čvoru Dugopolje također se realizira veliki projekt proširenja samog čvora, a to rade Hrvatske autoceste. To je projekt vrijedan negdje oko 3,5 milijuna eura. Radovi idu dobro, tako da ćemo i Dugopolje proširiti i prilagoditi zapravo potrebama Splita, istaknuo je ministar Butković.

Važan dan za Županiju i Grad Split

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuo je kako je danas važan dan za Županiju i za Grad Split. Rekao je kako je ovaj dan značajan zato što više nitko nikada ne može zaustaviti ovaj projekt te se zahvalio Hrvatskim cestama i resornom ministarstvu. Istaknuo je i kako je bitno da ovim projektom Grad Split dobiva, kao i cijela aglomeracija, jedan projekt koji i zaslužuje kao drugi grad u Republici Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Foto: Pogledajte kako izgledaju splitske znamenitosti prije, a kako nakon restauratorskih radova

– Ovaj kraj vapi za ovakvim projektom. Zasigurno će se ovdje mladi ljudi vraćati. Zasigurno će ovdje i turizam procvasti. Zasigurno će se ovdje naći i poduzetničkih inicijativa probojem kroz tunel Kozjak i ovog traka, zaključio je župan Splitsko-dalmatinske županije još jednom istaknuvši važnost budućeg koridora i buduće trase za novi ulaz u Grad Split.

Uvođenju izvođača u posao, uz ministra Butkovića i splitsko-dalmatinskog župana Bobana, nazočili su i gradonačelnici i načelnici okolnih gradova i općina, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Copy link
Powered by Social Snap