Pretraga

Foto: Pogledajte kako izgledaju splitske znamenitosti prije, a kako nakon restauratorskih radova

A- A+

Dioklecijanova palača, Zapadna vrata i crkva Gospe od Zvonika najvrijednije su splitske znamenitosti na kojima se već mjesecima odvijaju konzervatorsko-restauratorski radovi. Neki dijelovi su već dovršeni, dok se na drugima rad nastavlja. U galeriji pogledajte kako izgledaju dovršeni dijelovi objekata sada, a kako su izgledali prije obnove.

Pogled na istočni zid propugnakula i istočnu fasadu Crkve Gospe od Zvonika | foto: Grad Split

Pogled na istočni zid propugnakula i istočnu fasadu Crkve Gospe od Zvonika | foto: Grad Split

Grad Split je potpisao sporazum s Hrvatskim restauratorskim zavodom o nastavku suradnje na projektu Dioklecijanova palača, Zapadna vrata i crkva Gospe od Zvonika. Prema sporazumu suradnja se nastavlja do 2025. godine. Do sredine 2023. godine planiraju se u cijelosti dovršiti konzervatorsko-restauratorski radovi na istočnom luku propugnakula nakon čega će se ukloniti radna skela.

Propugnakul

pov. u antici, skupni naziv za različite fortifikacijske objekte (utvrdu, nasip, kulu, barikadu i sl.)

Slijede konzervatorsko-restauratorski radovi na sjevernom zidu propugnakula, na vanjskoj i unutrašnjoj strani koji će uključivati uklanjanje starih zapuna i sljubnica, sustavno uklanjanje vegetacije, čišćenje i stabilizaciju kamena te fugiranje sljubnica. Prilikom radova planira se u cijelosti statički sanirati kameni balkon sakristije na vanjskom sjevernom zidu propugnakula.

Izdvojeni članak

Biseri Dioklecijanove palače: Završili su konzervatorsko-restauratorski radovi na antičkim stupovima

U cijelosti obnovljena srednjovjekovna freska

Iz Grada Splita podsjećaju kako Grad od 2020. godine uz Ministarstvo kulture i medija RH sufinancira radove na Zapadnim vratima i crkvi Gospe Zvonika. Od tada je u cijelosti obnovljen i statički saniran srednjovjekovni zvonik, istočna i zapadna strana istočnog zida propugnakula i podgled luka.

Prilikom radova obavljena je zamjena stolarije na crkvi Gospe od Zvonika, kao i injektiranje i stabilizacija zidova crkve. Također, u cijelosti je konzervirana-restaurirana srednjovjekovna freska ispod krovišta crkve.

U Gradu Splitu navode kako je cilj ovih sveobuhvatnih radova, revitalizirati sklop Zapadnih vrata i crkve Gospe od Zvonika prijeko potrebnim, minimalnim intervencijama. Tako bi se poboljšalo stanje te, iznimno prometne, zone stare gradske jezgre.

 

Završeni radovi na južnom dijelu zida Dioklecijanove palače

Završeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na dijelu pročelja južnog zida Dioklecijanove palače. Izvršilo se čišćenje, konsolidacija i rekonstrukcija kamenih dijelova antičke strukture, uklanjanje cementnih zakrpa i drugih neprimjerenih materijala. Ovim radovima završeni su restauratorski zahvati na antičkoj strukturi istočnog dijela južnog pročelja koji su se provodili u nekoliko faza.

Izdvojeni članak

Započeta restauracija Dioklecijanove palače: Radovi vrijedni više od 50 tisuća eura

Preostaje rekonstrukcija pročelja uz lođu sa novootkrivenim antičkim stupovima koja će se izvesti u sklopu Eu projekta ‘Palača života, grad mijena’. Iz Grada Splita napominju kako slijede daljnje aktivnosti na pripremi dokumentacije za nastavak obnove zapadnog dijela južnog pročelja.

Podsjećamo, konzervatorsko-restauratorski radovi na dijelu kamenog pročelja južnog zida Dioklecijanove palače započeli su u siječnju, a ukupna vrijednost bila im je 51.231 eura. Izvođači radova bili su restauratori splitske tvrtke Neir d.o.o., uz stručni građevinski i konzervatorski nadzor Konzervatorskog odjela u Splitu. Više o tome možete čitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap