Pretraga

Šibenskim franjevcima komunisti su oduzeli elitno zemljište za koje država sada mora platiti 60 milijuna kuna

A- A+

Šibenski franjevci još su 1959. godine ostali bez ogromnog zemljišta u središtu Šibenika. Nešto više od 13 tisuća kvadrata između samostana Franjevačke provincije presvetog otkupitelja i današnjih ulica Matije Gupca, Andrije Šupuka i Vatroslava Lisinskog oduzela im je komunistička vlast. Naknadu za to im, kako proizlazi iz nepravomoćne presude Trgovačkog suda u Šibeniku donesene ovih dana, nikada nije plaćena.

ŠIBENIK

Šibenik iz zraka | foto: Unsplash

Sporno elitno zemljište koje su šibenskim franjevcima oteli komunisti nalazi se u strogom centru grada.

Franjevci su se državi sa zahtjevom za naknadom, na koju su prema ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske imali pravo, obratili još 2001. godine. No, unatoč pravu na zemljište morali su pokrenuti sudski spor. Njihova tužba sada je prihvaćena i prema nepravomoćnoj presudi dosuđeno im je nešto više od 19 milijuna kuna naknade.

No, s obzirom na to da je sud naložio da država plati i kamate za period dva desetljeća, ukupan iznos u ovom trenutku premašuje 60 milijuna kuna, a tu su i dva milijuna kuna sudskih troškova.

Kako su franjevci ostali bez vrijedne zemlje?

Da franjevački Samostan u Šibeniku doista ima pravo na ovu golemu odštetu proizlazi iz pravomoćnog rješenja Ureda državne uprave šibensko-kninske županije. Njime je utvrđeno pravo na naknadu za oduzetih 13.118 kvadrata zemljišta, piše Telegram. Navedeno zemljište nacionalizirano je rješenjem koje je donijeto 1959. godine.

– Mješovito povjerenstvo sastavljeno od jednakog broja predstavnika Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije, trebalo je prirediti popis imovine koja da će biti vraćena crkvi s naznakom roka povratka ili izvršiti prikladnu zamjenu za dio dobara koje nije moguće vratiti. Hrvatska je pak od 2000. godine kao naknadu za oduzeta dobra koja nije moguće vratiti trebala isplaćivati primjerenu novčanu naknadu i to u četiri godišnja obroka. Kako nam oduzeta imovina nije vraćena ni naturalno, niti nam je plaćena naknada podnijeli smo tužbu, navode predstavnici franjevačkog samostana za Telegram.

Izdvojeni članak

Ovako izgleda potkrovlje suda u Šibeniku čije je preuređenje koštalo 20 milijuna kuna

Samostan zatražio zaštitu pred sudom

Franjevci su tužbom prvotno tražili iznos od gotovo 29 milijuna kuna. No, sud je angažirao vještaka koji je došao do nešto nižeg iznosa. Šibenski sud na kraju je utvrdio da je država još 2010. ponudila nagodbu Samostanu u Šibeniku, no na njezinoj realizaciji nije učinjeno ništa. Zbog toga je došlo do višegodišnjeg sudskog spora i ogromnog rasta kamata.

– Republika Hrvatska nije dostavila sudu podatak da se postupilo po uputi mješovitog povjerenstva potpisanoj 28. srpnja 1999. godine. U njoj je stajalo da će Ministarstvo pravosuđa naložiti državnim pravobraniteljima sklapanje Nagodbe i Sporazuma. Nema ni podataka da se nadležno državno odvjetništvo obratilo Ministarstvu vezano za tu nagodbu, navode iz suda za Telegram te dodaju da Republika Hrvatska nije pristala na predloženu Nagodbu pa Samostanu nije preostalo ništa drugo nego zatražiti zaštitu pred sudom.

Nakon prihvaćanja opsežne analize vještak je utvrdio da je u pitanju zemljište čija je tržišna vrijednost nešto manja od 1.700 kuna po metru kvadratnom. U konačnici je izračunao da država samostanu mora platiti 19.020.271,45 kuna. Na ovu presudu i franjevci i država imaju pravo uložiti žalbu, ako se u međuvremenu ipak ne odluče nagoditi van suda.

Šibenskim franjevcima komunisti su oduzeli elitno zemljište za koje država sada mora platiti 60 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap