Pretraga

Sindikat graditeljstva Hrvatske održao konferenciju za medije: Oštro kritizirali ponašanje prema stranim radnicima

A- A+

Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) je danas održao konferenciju za medije. Komentirali su otpuštanje radnika zaposlenih na rekonstrukciji pruge Križevci-Koprivnica. Radnici turskih firmi su, podsjetimo, otpušteni SMS-om. Otkaz su dobili nakon što su, radi svojih radničkih prava, kontaktirali sindikat.

Sindikat graditeljstva Hrvatske, foto: Facebook

U pressici, koja je trajala oko 20-ak minuta, zatražili su reakciju Državnog inspektorata. Teret rješavanja problema su stavili na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s ministrom Olegom Butkovićem na čelu te na investitore, u ovom slučaju, na HŽ Infrastrukture. Iz Sindikata nadalje smatraju kako strani radnici, kao i domaći, moraju uživati sva prava jednog radnika.

– Očekujemo da inspekcija postupi u skladu sa svojim ovlastima jer ima pravo kontrolirati i sankcionirati takvo postupanje, izjavila je predsjednica SGH-a Jasenka Vukšić.

Izdvojeni članak

Sindikat graditeljstva Hrvatske organizirao radnike: Radnici dobivali otkaze putem SMS poruka

Radnike se iz sindikata prvenstveno kontaktiralo zbog informativne akcije o pravima iz Kolektivnog ugovora za graditeljstvo. Informirali su ih za vrijeme pauze, dodijelivši im letke. Ubrzo nakon dodijeljenih letaka, radnici su dobili otkaz te su vraćeni u svoje matične zemlje. U SMS-ovima, koje su dobivali, nije bilo konkretnog uzroka otkazu. Iz SGH-a su informirali i predstavnike poslodavaca o Kolektivnom ugovoru, pritom zaključivši kako se neke odrednice ugovora ozbiljno krše. Radnici su se požalili na uvjete prema kojima rade i do 300 sati mjesečno, a kada ne rade jer su bolesni, za to ne dobivaju nikakvu naknadu, iako bi trebali.

Izdvojeni članak

Sindikat graditeljstva Hrvatske organizira radionicu: Zajedno do boljih prava

– Prekovremeni sati koji prelaze granice svih dopuštenih okvira u Hrvatskoj su prva bitna stvar. Druga je ta, da oni toliko puno rade da rijetko imaju slobodno bilo koji dan u tjednu. To znači da rade 10 do 11 sati šest dana u tjednu pa čak i u nedjelju, tad možda nešto manje, izjavio je na konferenciji za medije Domagoj Ferdebar, tajnik Sindikata graditeljstva Hrvatske.

https://www.facebook.com/SindikatGraditeljstvaHrvatske/videos/520107496184361

 

Copy link
Powered by Social Snap