Pretraga

Sindikati traže reakciju države: Građevinari iz Kine žive kao u radnim logorima

A- A+

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” ovog su tjedna ponovno ukazali na nehumano i protupravno postupanje prema stotinama građevinskih radnika iz Vijetnama i Kine, a koji su angažirani u gradnji kineske tvrtke auto-guma Shandong Linglong u Zrenjaninu. Zahtijevaju da ih Srbija institucionalno zaštiti i omogući im povratak kući jer sumnjaju u trgovinu ljudima.

Radnička kapa | Foto: Unsplash

Sloga je od Uprave za strance srbijanskog MUP-a i Policijske uprave u Zrenjaninu zatražila da, u suradnji s Inspekcijom rada, odmah provedu kontrolu boravka svih radnika angažiranih na izgradnji kineske tvornice guma.

Kamp gdje je smješteno stotine radnika posjetila su i Udruženja A 11 (Inicijativa za ekonomska i socijalna prava) i ASTRA (Akcija protiv trgovine ljudima) koji su zaključili kako su ljudima “ozbiljno narušena radna prava, ugroženo zdravlje, a imajući u vidu uvjete rada i smještaja, potencijalno i život, veliki broj utvrđenih činjenica ukazuje na mogućnost da su radnici žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije”, prenosi N1. Zbog toga su ove organizacije uputile prijavu sudu.

Loši životni i radni uvjeti stranih radnika u Zrenjaninu | Foto: Screenshot, N1

Prema priopćenju organizacija, 500-tinjak radnika u Srbiju je došlo u razdoblju između ožujka i svibnja ove godine, a prijevoz su organizirale agencije iz Vijetnama koje su potraživale između dvije i četiri tisuće dolara za te usluge.

Opravdana sumnja u trgovinu ljudima

Sindikati ‘Sloga’ poručuju da bi “vijetnamskim i kineskim radnicima trebalo pomoći, vratiti im putovnice i omogućiti da se vrate u države iz kojih su došli”.

– Oduzimanjem putovnice vijetnamskim radnicima narušeno je pravo na njihovu slobodu kretanja i boravka, što nosi ozbiljne zakonske posljedice. Šutnjom institucija koje bi trebale štititi ljudska prava ozbiljno je ugrožen pravni poredak, jer ljudska prava nisu floskule za ispiranje usta onih koji danas veličaju pojam demokracije, a gaze je godinama kao da su “Alajbegova slama”, nešto što je svačije i ničije. Ozbiljno se bojimo da bi izostanak dalje reakcije države i njenih institucija u zaštiti ovih radnika direktno ukazao na postojanje ozbiljne sumnje u organiziranu trgovinu ljudima i sprezi s politikom, posebno što se s kineskim investitorima sklapa sve više poslova po ugovorima koji za javnost neopravdano ostaju tajna – izjavio je potpredsjednik Sloge Pavle Heđeši.

Loši životni i radni uvjeti stranih radnika u Zrenjaninu | Foto: Screenshot, N1

Loši životni i radni uvjeti stranih radnika u Zrenjaninu | Foto: Screenshot, N1

Novinari Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) nedavno su upozorili da oko 750 Vijetnamaca i Kineza čekaju zimu u nehigijenskim uvjetima, da su im putovnice uzeli poslodavci iz Kine i da bi se zbog loših uvjeta željeli vratiti kući.

Kancelarija Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF) organizira prikupljanje pomoći za radnike, prenosi Nova.rs. Pozivaju sve koji mogu da im poklone toplu odjeću, konzerviranu hranu, obuću, deke i slične potrepštine kako bi spremniji dočekali zimu.

Sindikati traže reakciju države: Građevinari iz Kine žive kao u radnim logorima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap