Pretraga

Spektakularan novitet Google Earth-a: Kreiranjem vremeplova svima i svugdje omogućili put u prošlost

A- A+

Google Earth predstavio je svoj najveći novitet od 2017. godine – Google Earth Timelapse. Svoj zemaljski vremeplov Google je predstavio kao alat kojim se omogućava uvid u način na koji se naš planet mijenja, od promjena u infrastrukturi gradova, preko onih u šumama, do promjena vodenih površina. Svojim novim alatom Google svakog i svugdje želi upoznati s načinom na koji utjecajem čovjeka mijenjala planeta.

Google Earth Timelapse | foto: Google Earth

Novi dodatak Google Earth alata omogućava uvid u razvoj Zemlje u od 1984. godine sve do danas.

Najveći dodatak Google alatima još od 2017. godine omogućava svojim korisnicima putovanje u prošlost Zemlje. Od pregleda proteklih 37 godina razvoja Svijeta korisnike Google Earth-a dijeli tek jedan ‘klik’ na računalu ili mobilnom uređaju.

– Google Timelapse potaknut će svakog da pogleda kako se pred njegovim očima odvija vrijeme i tako svjedočiti planetarnim promjenama kroz gotovo četiri desetljeća, navodi Sundar Pichai, Google CEO.

24 milijuna satelitskih snimki

Google Timelapse, navode iz Google-a, zamišljen je kao način na koji se iz nove perspektive može vidjeti čovjekov utjecaj na Zemlju u proteklih 37 godina. Kako bi svojim korisnicima omogućio putovanje kroz vrijeme Google je koristio 24 milijuna satelitskih snimki što čini zapanjujućih 20 petabajta memorije.

– Naš planet je doživio rapidne promijene okoliša u posljednjoj polovici stoljeća – više nego li u ijednoj drugoj etapi ljudske povijesti, navodi Pichai na svom Twitter profilu dodajući kako satelitske snimke kreiraju interaktivno 4D iskustvo prošlosti.

Osim što je svojim korisnicima omogućio pregled prošlosti bilo kojeg dijela svijeta, Google je kreirao i posebne 2D i 3D video materijale kojima im proces promjena želi dodatno približiti.

– Prvi puta svima i svugdje dajemo u ruke živopisan uvid u brze promjene našeg planeta, navodi za medije Rebecca Moore, direktorica Google Earth-a.

Neke od opcija koje korisnici Google Timelapse-a mogu odabrati su Changing Forests (Promjene u šumama), Fragile Beauty (Krhka ljepota), Sources of Energy (Izvori energije), Warming Planet (Planet koji se zagrijava) i Urban Expansion (Urbano širenje). Odabirom navedenih opcija korisnici mogu pratiti kako se u skoro četiri desetljeća Zemlja mijenjala zbog utjecaja čovjeka i globalnog zatopljenja.

Copy link
Powered by Social Snap