Pretraga

Srušen centralni križ na Mirogoju, nestabilnog postolja 3 godine čekao restauraciju

A- A+

Središnji križ na zagrebačkom groblju Mirogoj srušio je kamion tijekom sanacije štete od nedavnog nevremena. Dogodilo se to prilikom odvoza drvene građe s groblja, te je utvrđeno kako je riječ o nesretnom slučaju s obzirom na činjenicu da je križ već bio oštećen i nestabilan nakon zagrebačkog potresa od kada stoji u redu za restauraciju. Sretna je okolnost da nitko nije stradao, te da je ovaj događaj potaknuo mjerodavne da se križ obnovi.

Mirogoj, oštećen križ

Mirogoj, oštećen križ | foto: Zagrebačka nadbiskupija

Kamion koji je odvozio drvnu građu preostalu od srpanjskog nevremena udarom u postolje srušio je centralni križa na Mirogoju, izvještava Zagrebačka nadbiskupija. Ističe se kako je križ već prethodno bio oštećen tijekom zagrebačkog potresa, ali je ipak privremeno bio vraćen na lokaciju s nakanom da se prvom prilikom pristupi njegovoj obnovi.

– Iza ove nesreće ne stoji nikakva ideologija niti barbarizam. Križ se nalazi na najširoj cesti na groblju Mirogoj i pored njega dnevno prolaze brojna vozila groblja Mirogoj kao i obrtnika koji izrađuju grobnice. Prava sreća je da u vrijeme pada nitko od prolaznika nije stradao, rekao je rektor crkve Krista Kralja na Mirogoju, vlč. Vlado Mikšić.

Izdvojeni članak

[FOTO] Mirogoj nakon potresa: 100 milijuna kuna za obnovu koja će trajati 10 godina

Nakon što je slučaj prijavljen upravi Gradskih groblja, Mirogoj je posjetio i gradonačelnik Tomašević sa suradnicima, te je zadužio mjerodavne urede da se čim prije pristupi obnovi centralnog križa. Ovom prilikom razgovaralo se i o vremenu potrebnom za restauraciju s obzirom na kratko razdoblje koje je preostalo do blagdana Svih Svetih. Zaključeno je da ako se restauracija do tada ne završi, a što je izgledno, da će na mjesto centralnog križa za ovu prigodu biti postavljena njegova replika.

Pogledajte ovdje sve o obnovi Muzeja za umjetnost i obrt.

Copy link
Powered by Social Snap