Pretraga

Započela obnova Muzeja za umjetnost i obrt: Projekt vrijedan više od 60 milijuna kuna

A- A+

Simboličnom predajom ključeva muzeja izvođačima radova, započela je konstrukcijska obnova zgrade Muzeja za umjetnost i obrt. Ovo je prva kapitalna obnova zgrada u kulturi u Zagrebu, a u pitanju je projekt vrijedan gotovo 66 milijuna kuna.

Na otvaranju radova je bio i Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika. On je najavio i druge projekte obnove u kulturi – uskoro započinju radovi na konstrukcijskoj obnovi Umjetničkog paviljona, rekonstrukcija Crkve Krista Kralja, mirogojskih arkada, ali i zgrada Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića koja je također zaštićeno kulturno dobro.

– Ovo je prva kapitalna obnova zgrada u kulturi u Zagrebu, ako ne računamo Gavellu i Hrvatski povijesni muzej koji se djelomično obnavljaju, a djelomično rekonstruiraju i dograđuju, rekao je zamjenik Korlaet objasnivši kako je ova zgrada, pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, iznimno zahtjevna za projektiranje ali i za izvedbu.

Ravnatelj Muzeja Gašparović je predstavnicima Grada i Ministarstva uručio po jednu staru originalnu ciglu spašenu iz šute nastale prilikom potresa, a predstavnici izvođača radova uz ciglu su dobili i originalan ključ muzejskih vrata, uz poruku ravnatelja – da ga što brže vrate!

– Ovo će biti zasigurno jedan od najvećih izazova u Zagrebu i Hrvatskoj jer se radi o najvećem umjetničkom muzeju i jednom od temelja zagrebačke i hrvatske kulture, rekao je ravnatelj Gašparović izrazivši zadovoljstvo što započinje obnova Muzeja za umjetnost i obrt.

Izdvojeni članak

Obnova zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda: Pronađen rijedak drveni konstrukcijski element

Fond solidarnosti

Radovi na obnovi su financirani sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije. Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava, MUO-u je odobreno gotovo 66 milijuna kn za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite zgrade. Konstrukcijska obnova prva je faza rekonstrukcije zgrade, a očekivani rok završetka radova je krajem lipnja 2023. Radovi u ovoj fazi vrijedni su 38 milijuna kuna.

Muzej očekuje još i cjelovita obnova što uključuje i obnovu infrastrukture i zaštitu muzejske građe. Radovi na obnovi otvoreni su u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Grada Zagreba Luke Korlaeta, ravnatelja Muzeja Miroslava Gašparovića te izaslanika ministrice kulture i medija Tomislava Petrinca.

Obnova MUO
Share via
Copy link
Powered by Social Snap