Pretraga

Obnova zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda: Pronađen rijedak drveni konstrukcijski element

A- A+

Trenutno se izvode radovi na zgradi Hrvatskog glazbenog zavoda u Gundulićevoj ulici, a tom prilikom su se otkrili i neki dosad nepoznati detalji. Tako je nakon uklanjanja žbuke na zidu iznad svečanog stubišta pronađen rijedak drveni konstrukcijski element – visokostijena rešetka.

Kako je projektant Juraj Pojatina objasnio, otkriće je bilo neočekivano jer se u fazi istražnih radova za uočene kose pukotine pretpostavilo da se radi o uobičajenim oštećenjima za pregradni zidani zid. Na kraju je ispalo da te kose pukotine nisu nastale deformacijom zida, već su se uslijed potresa otvorile na mjestima spojeva različitih materijala – drva i opeke.

– Pojednostavljeno rečeno, radi se o samonosivom zidu ispod kojeg je prazan prostor ulaza na svečano stubište. Zid je doista genijalno konstruiran i izrađen od drvenih greda u formi rešetkastog nosača. Rezultat tog briljantnog rješenja je zid male mase, a velike nosivosti potrebne za tu poziciju. Ovo je samo jedno u nizu konstrukcijskih rješenja koja zgradu HGZ-a svrstavaju među iznimno vrijedna ostvarenja graditeljske baštine, zaključio je Pojatina.

hrvatski glazbeni zavod obnova
Share via
Copy link
Powered by Social Snap