Pretraga

Stručnjaci razvili biorazgradivi cement: Zgrade u budućnosti moći ćete i ‘okusiti’

A- A+

Znanstvenici u Japanu našli su način kako otpad od hrane pretvoriti u ‘jestivi cement’ i moći će se koristiti za gradnju kuća u budućnosti. Čini se kako bajka o Ivici i Marici i šećernoj kući ima znanstvenu podlogu. Stručnjaci se nadaju kako bi ovo otkriće moglo doprinijeti u rješavanju problema otpada, ali i klimatskih promjena.

Biorazgradivi i ‘jestivi’ cement u budućnosti? | Foto: Unsplash

Istraživači sa Sveučilišta u Tokiju uspješno su napravili građevinski materijal nalik cementu odnosno betonu od ostataka hrane. Prema pisanjima BBC-a, to je prvi put u povijesti da je cement u potpunosti napravljen od otpada i to raznih vrsta, od kore banane, luka, kore naranče, listova čaja, taloga kave, bundeve i morskih algi.

Znanstvenici su otpatke od povrća osušili i usitnili u prah, a zatim ga toplinski prešali u kalup. Iako su dobiveni materijali varirali u kvaliteti, tim znanstvenika je izjavio kako su bili iznenađeni što je većina njih imala snagu veću od betona. U stvari, pokazalo se da je kupus najbolje povrće, proizvodeći materijal koji je bio gotovo četiri puta jači od cementa!

Cement | Foto: Unsplash

Jestivi cement?

Znanstvenici kažu da je cement napravljen od hrane biorazgradiv, da se može zakopati kada više nije potreban – ili čak jesti ako se samelje i pomiješa s vodom, jer na taj način ponovno postaje ‘prikladan za jelo’.

Stručnjaci su dodali da se može koristiti za izgradnju stambenih objekata nakon katastrofa, koji bi se, ako je potrebno, mogli koristiti za prehranu, ali i sklonište, za one kojima je potrebno.

Napomenimo i kako, prema pisanjima BBC-a, proizvodnja cementa čini gotovo 10% svjetske emisije ugljičnog dioksida – koji je jedan od glavnih stakleničkih plinova. Biorazgradivi i jestivi cement mogao bi postati novo rješenje u zelenijoj gradnji.

 

Izdvojeni članak

Biocement – beton koji se sam popravlja

Copy link
Powered by Social Snap