Pretraga

Struka odlazi u politiku: Arhitekti koji žele zasjesti u fotelju zamjenika glavnog čovjeka Zagreba

A- A+

Predizborne kampanje za lokalne izbore sve se više zahuktavaju, a kandidati polako otkrivaju svoje dodatne karte kojima žele privući i one neodlučne birače. Kampanja za izbor osobe koja će nakon dvadeset godina vladavine Milana Bandića zasjesti u fotelju najvažnije osobe u gradu nikada kao do sad nije bila toliko neodlučna, a pozornost Zagrepčana i Zagrepčanki sada su privukle i objave potencijalnih zamjenika gradonačelnika ili prve gradonačelnice. Donosimo tko će arhitekturu možda zamijeniti za politiku.

Zagreb | foto: Pixabay; u krugovima arhitekti Otto Barić i Luka Korlaet, izvor: Screenshot N1

Tomislav Tomašević i Jelena Pavičić Vukičević objavili su tko su njihovi zamjenici, a među imenima su se našla i dva hrvatska arhitekta.

Imena poznatih zagrebačkih arhitekata našla su se na listama zamjenika budućeg zagrebačkog gradonačelnika, to jest gradonačelnice. Jelena Pavičić Vukičević i Tomislav Tomašević predstavili su svoje zamjenike koji će sva znanja struke imati priliku primijeniti u obnovi grada Zagreba. Naravno, ako prva osoba metropole postane njihov kandidat.

Donosimo tko su Otto Barić i Luka Korlaet čija su se imena našla na programima ovogodišnjih lokalnih izbora.

Arhitekti u politici

Tomislav Tomašević iz političke platforme Možemo! objavio je na društvenim mrežama svoje buduće zamjenike na mjestu gradonačelnika. Jedan od njih mladi je zagrebački arhitekt.

Luka Korlaet rođen je 1974. godine u Zagrebu. Diplomirao je, i doktorirao na temi stambenih politika, na Arhitektonskom fakultetu, gdje izvodi nastavu projektiranja stambenih zgrada, a aktivan je i kao ovlašteni projektant.

Luka Korlaet | foto: Facebook Možemo!

Korlaet, koji je ujedno i voditelj Možemo! radne grupe za stanovanje i urbanizam, je član Izvršnog odbora Društva arhitekata Zagreba te skupštine Udruženja hrvatskih arhitekata u mandatima 2009-13., a i aktivan je član skupštine Komore arhitekata te Nacionalnog odbora Europana.

Višegodišnji je suradnik na studiji Građevinskog fakulteta s temom procjene rizika od potresa u Zagrebu te koordinator izrade kataloga projekata tipskih zgrada Arhitektonskog fakulteta namijenjenih obnovi Sisačko-moslavačke županije.

Tomislav Tomašević je predstavio buduću zamjenicu i budućeg zamjenika gradonačelnika – Danijelu Dolenec i Luku…

Objavljuje Možemo – politička platformaPonedjeljak, 12. travnja 2021.

Svoje zamjenike predstavila je i Jelena Pavičić Vukičević koja je nakon smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića preuzela ulogu voditeljice grada. Njen zamjenik, u slučaju da Pavičić Vukičević postane prva zagrebačka gradonačelnica, postat će poznati zagrebački arhitekt Otto Barić.

Pavičić Vukičević, koja je zbog zaraze koronavirusom trenutno u izolaciji, zamjenike je predstavila video porukom obavljenoj na njenim društvenim mrežama. Kako navodi, to što je jedan od zamjenika Otto Barić neke će možda iznenaditi, no dodaje da je to u skladu s činjenicom da su njeni prioriteti obnova Zagreba nakon potresa, kao i njegova urbana transformacija.

– Pozvala sam ga u tim kao graditelja i vizionara, strogog kritičara onoga što ne valja u urbanom prostoru, ali i zagovaratelja stvaranja novih vrijednosti u urbanom tkivu našega grada, navodi Pavičić Vukičević.

Podsjetimo, prije nekoliko dana arhitekt Otto Barić predstavio je svoju ideju rekonstrukcije maksimirskog stadiona koja je potakla brojne reakcije.

Evo naseg prijedloga za stadion u Maksimiru 💙

Objavljuje Otto BarićSubota, 10. travnja 2021.

Copy link
Powered by Social Snap