Pretraga

Tko su graditelji Bandićeve žičare? Jedan od njih osuđeni je otmičar

A- A+

Dvije bivše tvrtke vlasnika GIP Pionira preuzeli su državljani Srbije i Crne Gore. Tvrtka Munis preuzeta je s dugom od 47 milijuna kuna. Tvrtku Gradko preuzeo je osuđeni otmičar. Adrese su im u Zagrebu, no uredi su fiktivni. Njihovi vlasnici gotovo da ne postoje.

Bandić

Milan Bandić | foto: Grad Zagreb

Tvrtku Munis prije 25 godina osnovao je Ranko Predović. Na potpisivanju ugovora za žičaru zastupao je GIP Pionir, koji je kao i Munis i Gradko bio dio Pimont grupe. Ta grupacija ugašene je 2019.

Sve tri tvrtke koje su usko poveza se Aleksandrom Stefanovićem iz Beograda prijavljene su na istoj adresi na zagrebačkom Trnju. Poduzetnika iz Srbije, novinari Jutarnjeg lista pokušali su ovih dana pronaći jer je postao vlasnik i direktor poznate zagrebačke građevinske tvrtke 2018. prijavila prihod od čak – 106 milijuna kuna. Riječ je o tvrtki Munis d.o.o. koja je donedavno bila dio grupacije na čijem je čelu Radovan Predović, poduzetnik povezivan s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem, a čije su firme rušile i gradile sljemensku žičaru.

Izdvojeni članak

Preminuo Milan Bandić: Više od dvadeset godina vladavine koja je promijenila lice Zagreba

Porezni dužnik

U ljeto 2019. godine srpski državljanin Stefanović Munis je preuzeo te ga preimenovao u Aleks stan d.o.o. koji je, pak, zauzeo visoko četvrto mjesto na listi poreznih dužnika s dugom od 47,1 milijun kuna te mu je račun u blokadi više od 500 dana. Prema posljednjem izvješću koje je predano 2018. godine, zapošljavala je 53 radnika. Financijsko izvješće za 2019. direktor Stefanović nije predao, a ta tvrtka je i dalje u sudskom registru prijavljena na staroj adresi Munisa, piše Jutarnji list.

Munis nije jedina tvrtka iz Predovićeve grupacije koja je u zadnje vrijeme imala vrlo sumnjivu promjenu vlasničke i upravljačke strukture. Tvrtka Gradko, inače također vrlo ozbiljna građevinska tvrtka koja je gradila niz zgrada na području Zagreba, između ostaloga izvodila i radove na zgradi USKOK-a i DORH-a krajem 2016. godine, te uredno zapošljavala iz među 80 i 90 radnika, od rujna prošle godine u vlasništvu je izvjesnoga Vladana Mijuškovića iz Crne Gore. Sada se zove Mijušković gradnja d.o.o. Inače, Vladan Mijušković 2015. zajedno s još dvojicom supočinitelja oteo je i iznuđivao čovjeka radi 100.000 eura te je zbog toga pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora.

 

Copy link
Powered by Social Snap