Pretraga

Tomašević na izložbi o Holjevčevom Zagrebu: Vratit ćemo urbanizam i arhitekturu na mjesto koje im pripada

A- A+

Kandidat za mjesto zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević posjetio je izložbu pripremljenu povodom obilježavanja 50 godina od smrti Većeslava Holjevca. Izložbu o urbanističkoj viziji i arhitektonskim dosezima nekadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Tomašević je iskoristio kako bi najavio da će nakon izbora urbanističku i arhitektonsku struku vratiti na mjesto koje im pripada.

Izložba ‘Zagreb Većeslava Holjevca’, na fotografiji Tomislav Tomašević i članovi Možemo! | foto: Tomislav Tomašević Facebook

Izložba ‘Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.: Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi’ u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je još samo danas.

Kandidat za mjesto zagrebačkog gradonačelnika, i jedan od kandidata drugog kruga lokalnih izbora, Tomislav Tomašević nakon posjete izložbe otvorene povodom obilježavanja 50 godina od smrti nekadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca osvrnuo se na prošla i buduća pitanja o urbanizmu i arhitekturi grada Zagreba.

Kako navodi, na izložbi su prikazana vrhunska arhitektonska i urbanistička postignuća iz doba kada se Zagreb, za razliku od posljednjih 20 godina promišljao, zamišljao i gradio planski, uzimajući u obzir ljude, kao i važnost zelenih i javnih prostora.

Urbanistička vizija Većeslava Holjevca

Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.: Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi’ prezentira vizije nekadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika kroz tri ključna urbanistička dokumenta – Direktivnu regulatornu osnovu Zagreba iz 1953., Idejno urbanističko rješenje južnog Zagreba iz 1962. te Urbanistički program grada Zagreba iz 1963. godine te,

Izložba prikazuje i simboličnih 50 tematski odabranih reprezentativnih primjera urbanističko-arhitektonskih ostvarenja građenih, projektiranih ili planiranih od 1952. do 1963 koji su i danas značajni u kontekstu graditeljske i kulturne baštine Zagreba. U kontekstu izložbe svoju viziju budućnosti grada predstavlja i Tomašević.

Izdvojeni članak

[Fotoesej] Remetinec – prvi kvart Novog Zagreba

– Nakon izbora ćemo urbanizam – disciplinu koja bi trebala usklađivati interese svih građana, s posebnim naglaskom na javni interes – kao i urbanističku i arhitektonsku struku, vratiti na mjesto koje im pripada, na mjesto koje oblikuje naš zajednički prostor i u suradnji s građankama i građanima gradi i planira grad na način koji podiže kvalitetu života svih nas, navodi na svojim društvenim mrežama.

Izložba o Zagrebu Većeslava Holjevca, autora prof.dr.sc. Ivan Mlinara, priču o gradu u periodu od 1952. do 1963. godine prezentira kroz brojne urbanističke dokumente, publikacije, fotografije, igrane i dokumentarne filmove, televizijske priloge i memorabilije.

Copy link
Powered by Social Snap