Pretraga

Traži se izvođač za najskuplju cestu u Hrvatskoj, košta čak 27 milijuna eura po kilometru

A- A+

Traži se izvođač radova za prometnicu koja je već proglašena najskupljom autocestom u Hrvatskoj, a koja bi biser hrvatskog turizma trebala povezati s ostatkom zemlje kvalitetnom prometnom infrastrukturnom. Riječ je o zahtjevnom projektu koji podrazumijeva konstrukciju više tunela, te koji bi trebao biti završen do 2030. godine. Procjena je da će jedan kilometar ove ceste koštati čak 27 milijuna eura.

Autocesta, ilustracija | Foto: Hrvatske autoceste

Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste raspisale su sedam javnih nabava za izgradnju prometnica u Hrvatskoj ukupne procijenjene vrijednost od čak 893,7 milijuna eura, među kojima je i natječaj za izgradnju dviju pod dionica autoceste prema Dubrovniku, piše dubrovacki.slobodnadalmacija.hr.

Radi se o 11 kilometara dugoj dionici autoceste između Metkovića i Dubrovnika, od Slanog do Mravinca u Dubrovačkom primorju za koju je natječaj za izvođača otvoren do 14. veljače ove godine, te onoj od Slanog do Rudina, dužine 9 kilometara za koju je se natječaj zatvara 13. veljače.

Izdvojeni članak

Foto: Tvornica boja i lakova postaje luksuzna zgrada s privatnim parkom i bazenom

Plan je da kompletna dionica kroz Dubrovačko-neretvansku županiju bude dovršena do 2030. godine. Autocesta na jugu Hrvatske već sada se naziva najskupljom dionicom na A1. Naime, procijenjena vrijednost prve pod dionice iznosi 179 milijuna, a druge 201 milijun eura bez PDV-a.

Zbog zahtjevnog terena na trasi buduće prometnice, prema procjenama, jedan kilometar ove autoceste koštao bi oko 27 milijuna eura. Naime, dubrovačka autocesta previđa konstrukciju više tunela i zgrada.

nove dionice autoceste

nove dionice autoceste | foto: HAC

Inače, ova autocesta je ucrtana u prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije, kroz dolinu Neretve i Dubrovačko primorje što je potvrđeno još 2019. godine kada je Vlada održala sjednicu u Dubrovniku. Od tada se čeka realizacija projekta koja je konačno na pomolu.

U 2024. najavljena je izgradnja 20 novih prometnica za preko milijardu eura, pogledajte ovdje o kojim je dionicama riječ.

Copy link
Powered by Social Snap