Pretraga

U 2024. izgradnja 20 novih prometnica za preko milijardu eura

A- A+

Hrvatski sabor usvojio je Financijski plan Hrvatskih cesta za 2024. godinu, s projekcijama za 2025. i 2026., čime je zeleno svijetlo dobio veliki plan gradnje novih prometnica u Hrvatskoj čija je ukupna vrijednost veća od milijardu eura. Riječ o realizaciji čak 20 velikih cestovnih projekata, od kojih 17 ima kategorizaciju strateških.

Početkom 2024. godine Vlada bit trebala usvojiti Program građenja i održavanja javnih cesta u sljedećem četverogodišnjem razdoblju. Ovim će se potezom stvoriti formalni okvir za pronalaženje financijskih sredstava za izgradnju 20 novih prometnica u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost projekata iznosi preko milijardu eura, potvrdio je za jutarnji.hr predsjednik uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić.

Što je u planu

Tako bi u 2024. godini trebala započeti gradnja: brze cesta Požega – Staro Petrovo Selo, kojom će Požega biti spojena na autocestu; spojne cesta čvor Vučevica na A1 – čvor na D8, u sklopu čega je gradnja tunela Kozjak; obilaznice Orebića i Vukovara, cesta Ravča – Drvenik; Marija Bistrica – Zlatar Bistrica. Planirana i gradnja ceste od Nove Varoši do Okučana kojom će se novosagrađeni most Gradiška preko Save spojiti s autocestom.

Planiran je i nastavak izgradnje ceste čvor Sisak – Sisak kojom će se autocesta Zagreb – Sisak spojiti s gradom Siskom, te Srijemske transverzale koja će Ilok spojiti s autocestom Bregana – Lipovac. Dio master plana izgradnje novih cesta je i dionica splitske obilaznice od Omiša do Dugog Rata te brza cesta Nuštar – Vukovar.

Također, ističe se iz Hrvatskih cesta, u 2024. bi mogao u promet biti pušten jedan veliki projekt – novi most preko rijeke Save kod Gradiške zajedno sa spojnom cestom do Novog Varoša. No, to ovisi o gradnji novoga graničnog prijelaza koji je u nadležnosti Ministarstva financija.

Izdvojeni članak

Video: Otvorena najskuplja cesta u Hrvatskoj, za 70 milijuna eura konstruirali ju Kolektor, GP Krk i Euroasfalt

Nacionalno financiranje

Kako sredstva Europske unije za cestovne projekte više nisu izdašna kao prijašnjih godina, najveći dio cestovnih projekata trebalo bi biti realizirano u nacionalno financiranje. Škorić za jutarnji.hr ističe da će novac biti osiguran kombinacijom novih kreditnih zaduženja, refinanciranjem postojećih kredita, te iz naknade od goriva predviđene za Hrvatske ceste kojom će godišnji prihod HC-a biti uvećan za 70 milijuna eura. Uz to, kaže Škorić, u tijeku su razgovori da nekoliko projekata Hrvatskih cesta sufinanciraju ili potpuno financiraju Hrvatske autoceste.

Također, najavljeno je, refinancirat će se postojeći krediti u iznosu od 320 milijuna eura, a novi planirani kreditni okvir, kao jedan od glavnih izvora financiranja novih strateških projekata, mogao bi iznositi 630 milijuna eura. Od tog iznosa u 2024. godini planira se podizanje 182 milijuna eura kredita.

Jedna od najopasnijih cesta u Hrvatskoj ide u rekonstrukciju vrijednu 3,95 milijuna eura, pogledjate ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap