Pretraga

Video: Otvorena najskuplja cesta u Hrvatskoj, za 70 milijuna eura konstruirali ju Kolektor, GP Krk i Euroasfalt

A- A+

Puštena je u promet državna cesta DC 403, koja povezuje zapadni dio riječke luke i Zagrebačku obalu s riječkom obilaznicom i prometnim čvorom Škurinje. Riječ je o projektu vrijednom približno 70 milijuna eura zbog čega je ova prometnica prozvana najskupljom cestom u Hrvatskoj. Investitor je tvrtka Hrvatske ceste, a izvođači radova tvrtke Kolektor, GP Krk i Euroasfalt.

DC403 | foto: screen shot HC

DC403 | foto: screen shot HC

Državna cesta 403 upravo je puštena u promet, a predstavlja jedan od najvažnijih cestovnih projekta u Hrvatskoj. Povezat će Zagrebačku obalu i budući kontejnerski terminal Rijeka Gateway, na kojemu traju infrastrukturni radovi, a koji bi trebao početi s radom 2025. godine. DC 403 priključena je i na Zvonimirovu ulicu, što će na zapadnom dijelu Rijeke omogućiti protočniji i sigurniji promet.

Nova prometnica je dugačka gotovo tri tisuće metara, a na trasi, koja prolazi kroz gusto naseljeno gradsko područje, više je složenih objekata, među kojima su značajniji tunel Podmurvice (1253 metra) te vijadukti Piopi (316 metara) i Mlaka (144 metra). Izgradnja ove prometnice stoji 21.8 milijuna eura po kilometru (s PDV-om), što je čini jednom od skupljih dionica izgrađenih u Hrvatskoj.

Predsjednik vlade Andrej Plenković na svečanom otvorenju rekao je kako riječ o impresivnom građevinskom projektu s puno tunela i vijadukata, da se Hrvatska snažno infrastrukturno razvija te je i to dio plana da se u ovom desetljeću riješi sve što je strateški bitno s mrežom cesta i brzih cesta.

Potpredsjednik vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je pak kako je izgradnja DC 403 u gospodarskom, prometnom i građevinskom smislu jedan od najvećih pothvata u posljednje vrijeme.

– Rijeka će, nakon što se izgradi još 300 metara ceste od središta Rijeke i Trga Žabice do Zagrebačke obale, biti jedan od rijetkih mediteranskih gradova koji su uspješno riješili sve svoje prometne probleme, rekao je Butković.

DC403

DC403 | foto: screen shot HC

Bespovratna sredstva za gradnju, tj. 85 posto troškova, osigurana su putem Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak iz državnog proračuna. Investitor projekta su Hrvatske ceste, a izvođači radova tvrtke Kolektor, GP Krk i Euroasfalt.

Pogledajte ovdje snimke kako se gradila najskuplja cesta u Hrvatskoj.

Copy link
Powered by Social Snap