Pretraga

TŽV Gredelj potpisao memorandum od 2 milijarde eura s Innofreightom, traže i 600 novih radnika

A- A+

Tvornica željezničkih vozila Gredelj i austrijska tvrtka Innofreight u ponedjeljak su potpisali memorandum o razumijevanju o desetogodišnjoj suradnji dviju tvrtki, a za Gredelj to podrazumijeva i posao od dvije milijarde eura. Gredelj trenutno zapošljava 400, ali trebat će još 600 radnika.

Tvornica željezničkih vozila Gredelj

Tvornica željezničkih vozila Gredelj | foto: Gredelj

Gredelj bi u idućih deset godina za tog austrijskog naručitelja iz Graza proizvodio tisuću teretnih vagona i 6.000 teretnih kontejnera godišnje. Za to će, po riječima predsjednika Uprave TŽV Gredelj Ivana Petričeka, trebati modernizirati pogone, uložiti oko 70 milijuna eura u robotizaciju i drugo, a trebat će i nove radnike. Trenutno ih Gredelj zapošljava 400, a za iduće razdoblje mu treba još oko 600 radnika, prenosi Glas Istre.

– Ugovor i suradnja koju smo danas potpisali Gredelju jamči posao u (najmanje) idućih deset godina, što znači i da tvrtka ide ka pozitivnim trendovima i stabilnom poslovanju. To pokazuje i to što u 2022. očekuje puno veći prihod od 12 milijuna eura, koliko je iznosio za 2021., kazao je Petriček.

Izdvojeni članak

Bosch sljedeće godine planira uložiti više od 400 milijuna eura u svoje tvornice za proizvodnju poluvodiča

Takva očekivanja temelji na potpisanim ugovorima za ovu godinu vrijednim 102 milijuna eura. Poručio je i da trenutno trebaju oko sto novih radnika, koje, kako dodaje, teško nalaze na domaćem tržištu pa će radnu snagu morati nastaviti uvoziti iz regije, ali i šire, ako će trebati.

Petriček je inače Slovak koji je na čelu Gredelja od početka ove godine, a nakon što je tvrtka krajem prosinca 2021. izašla iz desetogodišnjeg stečaja (od listopada 2012.), jer je novi stopostotni vlasnik slovačka tvrtka Tatravagonka (u sklopu slovačke Budamar Grupe) uložila u tvrtku 45 milijuna eura. Petriček je i suvlasnik Tatravagonke.

Izdvojeni članak

Znate li kako se sortiraju čavli u tvornicama? Nije tako zahtjevno kako djeluje na prvu

U Gredelju su danas gostovali i premijer Andrej Plenković i ministri prometa i gospodarstva Oleg Butković i Tomislav Ćorić koji su nakon potpisivanja ugovora obišli pogone Gredelja i razgovarali s radnicima.

– Zadovoljstvo je danas biti u Gredelju gdje se ponovo investira nakon okončanog stečajnog postupka i što je Tatravagonka, nakon što je dvije godine imala najam u Gredelju, sada i investitor te je preuzela kompaniju. Danas potpisan memorandum o suradnji znači i ulaganje i dugoročnu održivost rada kompanije kroz deset godina. To će biti veliki doprinos i zapošljavanju i izvozu, izjavio je premijer.

Čestitao je i svima uključenima u taj posao.

Copy link
Powered by Social Snap