Pretraga

U deset godina ostvarili projekte vrijedne skoro 70 milijuna eura: Ovaj grad je prvak EU fondova

A- A+

Nedavno smo proslavili desetu godišnjicu ulaska Hrvatske u Europske unije. Tada su se otvorile brojne prilike, pa tako i one za EU fondove, koji su Hrvatskoj bili na raspolaganju već i u pretpristupnom razdoblju. U ovih deset godina, jedan od najuspješnijih gradova u povlačenju EU sredstava je bio Grad Virovitica – ukupan iznos projekata Grada Virovitice od strane Europske unije u posljednjih deset godina iznosi 67,2 milijuna eura.

EU projekti u Virovitici

EU projekti u Virovitici | foto: Grad Virovitica

Kao prvak EU fondova posljednjih godina ističe se Grad Virovitica je iskoristio brojne mogućnosti uz pomoć sufinanciranja projekata iz EU fondova, zbog čega mu je i dodijeljena titula Najboljeg grada po povlačenju EU sredstava i to dvije godine zaredom – 2020. i 2021. Kako je rekao gradonačelnik Virovitice, Ivica Kirin, Virovitica je u potpunosti transformirala svoj izgled ulaganjem u izgradnju i obnovu grada i brojnih objekata javne namjene.

– U središtu grada uređeni su Dvorac Pejačević i Gradski park, Franjevački park uz crkvu sv. Roka te Mali park, koji postaju temeljna vizura grada, a ujedno označavaju glavnu okosnicu turizma i kulture. Uz pomoć sredstava iz EU fondova obnovili smo i opremili škole, vrtiće i društvene domove, izgradili kompletnu komunalnu infrastrukturu u poduzetničkim zonama III i Antunovac, a u prigradskom naselju Sv. Đurađ izgrađen je novi vrtić, rekao je Kirin.

Izdvojeni članak

Krenuli radovi na brzoj cesti u Virovitici: ‘Ovo je ono o čemu su generacije sanjale’

Novo postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda

Istaknuo je kako je jedan od najvećih realiziranih EU projekata ‘Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica’, u sklopu kojeg je izgrađeno novo postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda. Rekao je kako su uz ulaganje u odgoj i obrazovanje te izgradnju komunalne infrastrukture, naglasak stavili i na odgovorno gospodarenje otpadom.

– Osim toga, Grad se posebno zalaže za društvo i pojedinca. Projekti koji obuhvaćaju najpotrebitije zauzimaju značajno mjesto, a od iznimne važnosti su i projekti organizacija civilnog društva, rekao je Kirin dodavši da sve ovo ne bi bilo moguće bez stručnog i uigranog kadra Razvojne agencije VTA te gradskih službi i institucija koje kontinuirano rade na novim projektima za dobrobit građana.

Ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund istaknula je kako EU fondovi omogućuju kontinuirani rast i razvoj u svim sferama, uključujući turizam, obrazovanje, prometnu povezanost i socijalne usluge. Pojasnila je i da je poseban doprinos vidljiv u poljoprivredi i gospodarstvu, gdje su poljoprivrednici i poduzetnici u suradnji s Razvojnom agencijom VTA kroz mjere ruralnog razvoja i ostale financijske instrumente ostvarili sveukupno 8,1 milijun eura investicija.

Izdvojeni članak

U Virovitici će se graditi solarne elektrane: Projekt vrijedan 5.5 milijuna kuna

Projekti vrijedni 67,2 milijuna eura

Ukupan iznos projekata Grada Virovitice od strane Europske unije u posljednjih deset godina iznosi 67,2 milijuna eura, što pokazuje usmjerenost na ulaganje u zajednicu. Ovo su samo projekti gdje je Grad Virovitica bio nositelj, a kada se dodaju oni koji su provedeni u suradnji s županijskim, državnim i ostalim institucijama, gdje je Grad bio partner, taj je iznos znatno veći.

U pitanju su projekti poput Studentskog doma, Restorana i caffe bara Škola, Poduzetničkog inkubatora, Panonskog drvnog centra kompetencija… Harmund je istaknula kako je Grad Virovitica tako ostvario kvalitetniji standard života za svoje sugrađane te otvorio nove prilike za buduće naraštaje.

Copy link
Powered by Social Snap