Pretraga

U Virovitici će se graditi solarne elektrane: Projekt vrijedan 5.5 milijuna kuna

A- A+

Prije dva dana, Gradu Virovitici je odobren projekt Solar Roofs for Green Virovitica, ukupne vrijednosti 735.000 eura. Realizacijom ovog projekta očekuju se milijunske uštede na električnoj energiji.

Solarni sustav | foto: Pixabay | ilustracija

Obavijest o odobrenju navedenog projekta je stigla od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, piše Grad Virovitica.

Projekt uključuje  izgradnju solarnih elektrana na Općoj bolnici Virovitica, Dječjem vrtiću Cvrčak, Dvorcu Pejačević, Palači Pejačević i zgradi Virkoma. Ukupne vrijednost investicije je 735.000 eura, uz stopu sufinanciranja do 85 posto. Projekt je pripremila i prijavila Regionalna energetska agencija Sjever koja je i partner na projektu.

Instaliranjem solarnih elektrana na krovove javnih ustanova i institucija ostvarit će se milijunske uštede na električnoj energiji, jer se sva proizvedena energija predaje u mrežu HEP-a te isti dan vraća proizvođaču. S obzirom na povećanje cijena električne energije, korist za prijavitelje je ogromna. Samo Opća bolnica na godišnjoj razini (prije povećanja cijena) za struju troši oko 3 milijuna, a Virkom oko 2 milijuna kuna.

Copy link
Powered by Social Snap