Pretraga

U Hrvatskoj se 26. rujna obilježava Dan graditelja: U čast vrijednim radnicima

A- A+

I građevinari imaju svoj dan, a u Hrvatskoj se obilježava 26. rujna. Ovaj datum je kao Dan hrvatskih graditelja odredio Sindikat graditeljstva Hrvatske još 2008. godine.

gradilište | izvor: Unsplash

Glavni odbor SGH-a se odlučio na ovaj datum zbog niza povijesnih događaja za hrvatsko graditeljstvo u mjesecu rujnu. U rujnu je osnovana prva radnička udruga, kao i prvi sindikat građevinarstva u Hrvatskoj. I upravo je 26. rujna 1994. godine Sindikat graditeljstva Hrvatske dobio ime koje i dan danas nosi.

U SAD-u se ne obilježava određeni datum kao dan graditeljstva, već treći tjedan u rujnu i nosi naziv National Construction Appreciation Week. Oni tvrde kako je građevinarima potrebno prisjećati se truda građevinara više od jednog dana godišnje, zato što zbog njihovog truda i rada, cijela infrastruktura modernog svijeta može normalno funkcionirati. Uz to, oni su ti koji omogućuju običnom čovjeku puno lagodniji život, piše National day calendar.

Izdvojeni članak

Novi uspjeh SGH: Potpisan prvi kolektivni ugovor u Vinkovcima

U katoličkoj crkvi, zaštitnik građevinara je Sveti Agricije iz Triera. Sagradio je mnoge crkve u svojoj biskupiji Triera, pa tako i triersku katedralu. Osim građevinara, zaštitnik je stolara, kovača, krojača, mesara i slastičara. Njegov spomendan se obilježava je 13. siječnja.

Copy link
Powered by Social Snap