Pretraga

U javnu turističku infrastrukturu uložit će se čak 930 milijuna kuna

A- A+

Turističkom sektoru na raspolaganju je čak 2,2 milijarde kuna, od čega je 1,25 milijarde namijenjeno poduzetnicima u turizmu. Većina sredstava bit će na raspolaganju za infrastrukturalne projekte. Prijave započinju 7. studenog i traju nešto duže od 120 dana – do 3. veljače 2023.

Predstavljanje javnog poziva | Ministarstvo turizma i sporta

Ministarstvo turizma i sporta, prije nekoliko dana je objavilo javne pozive za Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma te Regionalnu diversifikaciju i specijalizaciju hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti ukupne vrijednosti 2,2 milijarde kuna

– Iznimno sam ponosna da smo došli do ovog koraka, jer je put do njega bio vrlo zahtjevan. Činjenicu da je za turizam u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti osigurano 2,2 milijarde kuna smatram ogromnim uspjehom i velikim zalogom za ostvarenje ciljeva koje smo zacrtali našom Strategijom razvoja održivog turizma, koja će biti usvojena ove godine. Mi smo u ovaj proces krenuli iz pozicije gdje nije bilo predviđeno financiranje turizma na obali, niti turizma koji se odvija ljeti, a došli smo do današnjeg trenutka kada nam je na raspolaganju 930 milijuna kuna bespovratnih sredstava za javnu turističku infrastrukturu i čak 1,25 milijardi kuna bespovratnih sredstava za ulaganje u privatnu turističku infrastrukturu i to i na kontinentu i na obali, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Poboljšanje javne infrastrukture

Izdvojeni članak

Injekcija građevinskom sektoru: 1,22 milijarde kuna za obnovu i izgradnju dječjih vrtića

U sklopu ta dva javna poziva, od ukupnih 2,2 milijarde kuna, 930 milijuna kuna predviđeno je za javnu turističku infrastrukturu, i to u tri grupe – 465 milijuna kuna za lječilišni i wellness turizam, zatim 185 milijuna kuna za posjetiteljske centre i 280 milijuna kuna za aktivni turizam.
“Za ta bespovratna sredstva mogu konkurirati projekti koji pridonose održivosti, kao i raznovrsnosti ponude u manje turistički razvijenim ili nerazvijenim područjima zemlje te smanjenju sezonalnosti i prekomjernog turizma u turistički razvijenim područjima”, kazao je ravnatelj Uprave MINTS-a za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Slavko Štefičar.

Dodao je da se za to mogu prijaviti gradovi, županije, zdravstvene i druge javne ustanove te javna trgovačka društva. U to su uključeni i planinarski domovi, interpretacijski centri, atrakcije na otvorenom, adrenalinski parkovi, i drugi. Po pojedinom projektu u sve tri grupe dodjeljivat će se od minimalnih 7 milijuna kuna do maksimalnih 130 milijuna kuna, pri čemu je naglašeno da prednost imaju postojeći objekti i oni koji mogu dati dodanu vrijednost.

Za poduzetnike 1,25 milijardi kuna

U sklopu poziva 1,25 milijardi kuna predviđeno je za poticanje poduzetnika u turizmu na zelenu i digitalnu tranziciju, a i tu su tri grupe – nešto malo više od milijardu kuna je za velike i male poduzetnike (hotele, kampove, turistička naselja, zabavne i tematske parkove), da podignu kvalitetu smještaja i turističke infrastrukture.

Od toga je, po riječima načelnika sektora u MINTS-u za turističku ponudu i investicije u turizmu Dane Pavičića, oko 500 milijuna kuna određeno za male, a oko 520 milijuna kuna za velike poduzetnike, s time da se po pojedinom projektu može dobiti najmanje 2 milijuna kuna, a najviše 50 milijuna kuna. Oko 50 milijuna kuna namijenjeno je tranziciji privatnih iznajmljivača ka hotelima. Najmanje po projektu mogu dobiti 100 tisuća kuna, što je u skladu s iznosima potpora male vrijednosti, a najviše 1,5 milijuna kuna. Treća grupa sredstava iznosi 180 milijuna kuna, a namijenjena je za projekte razvoja proizvoda i usluga te poslovnih modela u ekosustavu turizma. Po projektu najviše se može dobiti 21 milijun kuna, a najmanje 2 milijuna kuna.

Ministarstvo turizma i sporta je već prošle godine počelo održavati niz radionica sa svim zainteresiranima po cijeloj Hrvatskoj (u Osijeku, Splitu, Rijeci, Pazinu, Zadru, Dubrovniku, Varaždinu, Zagrebu) te su oba poziva bila objavljena i na javnom savjetovanju kako bi svi imali jednaku priliku dostaviti svoje komentare. Kako bi postigli maksimalnu transparentnost bespovratna sredstva iz ova dva poziva dodjeljivat će se putem otvorenog postupka u modalitetu privremenog Poziva.

Prijavitelji će projektne prijedloge moći unositi u sustav eNPOO od 7. studenog 2022. godine od 12:00 do 3. veljače 2023. godine do 12:00., što znači da svi u turističkom sektoru imaju još vremena da se detaljno upoznaju s dokumentacijom prije prijave svojih projekata i postave pitanja oko eventualnih nejasnoća, a pozivi će biti ukupno otvoreni nešto dulje od 120 dana. Sve informacije o pozivu i uvjetima možete naći ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap