Pretraga

EU odredila: Do 2029. sve nove zgrade imat će krovne panele

A- A+

Prema podacima koje je objavila Europska komisija, zgrade članica Europske unije odgovorne su za 40 posto ukupne potrošnje energije i proizvode 36 posto stakleničkih plinova. Kako bi smanjila potrošnju energije zgrada, EU je 2021. predložila Direktivu o energetskim svojstvima zgrada koja je revidirana i usvojena početkom svibnja ove godine. Za ostvarenje ciljeva, Direktiva nalaže renovacije starih zgrada i mjere kojih će se morati pridržavati sve nove zgrade. Da bi zemlje članice postale energetski neovisne, u okviru zelene tranzicije nove zgrade bit će dužne postaviti krovne solarne panele. Do 2029., solarni standard vrijedit će za sve rezidencijalne i zgrade javne namjene.

solarni standard EU

solarni standard EU | foto: Freepik/Canva

Prema podacima s kojima je izašla Europska komisija, zgrade država članica Europske unije ‘odgovorne’ su za 40 posto potrošnje energije i proizvode 36 posto od ukupnih emitiranih stakleničkih plinova. Kako bi se suočila s tim problemom, u prosincu 2021., EU je ponudila zakonodavni prijedlog za reviziju Direktive o energetskim svojstvima zgrada.

Odredbe Direktive, podsjećamo, do 2023. planiraju značajno smanjenje stakleničkih plinova i općenito potrošnju energije u sektoru zgrada na prostoru EU. Direktiva je usvojena 12. travnja, a u međuvremenu je stupila na snagu.

Renovacija i solarni paneli

Direktiva o energetskim svojstvima zgrada predlaže bržu renovaciju zgrada, napuštanje fosilnih goriva te ostale mjere koje će državama članicama omogućiti energetsku neovisnost. Vrlo važan korak koji vrijedi izdvojiti poticanje je instalacije do 600 gigavata solarnih panela na krovove zgrada do 2030. godine.

Izdvojeni članak

Solarni paneli budućnosti su na domak ruke, bit će 50% jeftiniji i učinikovitiji

Države članice mjere će poduzimati poduzimati po vlastitom nahođenju. Očekuje se da će postupanje zemalja EU do 2030. rezultirati smanjenjem potrošnje energije za 16 posto, a 20 do 22 posto do 2035. godine. Sukladno ciljevima, traži se renovacija do 16 posto energetski najmanje učinkovitih zgrada do 2030., a do 2033. 26 posto. Nadalje, u sklopu REPower EU plana, radi povećanja energetske neovisnosti, potiče se postupno potpuno napuštanje fosilnih goriva.

Obavezna instalacija krovnih solara

Kako će od 2030. godine sve nove stambene zgrade morati postići nultu emisiju fosilnih goriva, računat će se na alternativne izvore energije. EU možda najviše nade polaže upravo u solarnu energiju. Kao dio REPower plana, solarna energija je predložena kao potencijalno novi ‘mainstream’ u proizvodnji energije, koji će omogućiti potpuno udaljavanje od ruskih fosilnih goriva.

S ciljem povećanja održivosti, do 2025. kapacitet solara namjerava se povećati na 320 gigavata, dok se do 2030. planira postaviti do 600 gigavata. U tu svrhu, instalacija krovnih panela postat će obavezna za sve nove javne, a vremenom i stambene zgrade.

Do 2027. godine, zgrade javne namjene koje imaju iskoristivu krovnu površinu veću od 250 kvadrata bit će dužne instalirati krovne panele. Istom pravilu do 2029. podliježu i sve nove rezidencijalne zgrade, a u svrhu ubrzanja zelene tranzicije, Komisija će podržati maksimalno pojednostavljivanje postupka prijave.

Države članice EU i Ujedinjeno Kraljevstvo sve su više suočene s problemom krize stanovanja. Ovaj ‘društveni problem 21. stoljeća’ neki stručnjaci povezuju s ‘jačanjem’ desnice u određenim europskim zemljama. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap