Pretraga

Injekcija građevinskom sektoru: 1,22 milijarde kuna za obnovu i izgradnju dječjih vrtića

A- A+

Ministarstvo obrazovanja će dodijeliti 1,22 milijarde kuna za obnovu, rekonstrukciju i izgradnju dječjih vrtića. Općine, gradovi i županije prijavili su 321 projekt čija ukupna vrijednost premašuje za 27 posto iznos dostupnog novca.

Ilustracija, foto: Unsplash; Sigmund

Još 3. svibnja 2022. Ministarstvo je objavilo otvoreni poziv na dodjelu novca koji je dostupan iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 2021. – 2026. Natječaj je bio završen 4. srpnja 2022. godine, a 249 osnivača predškolskih ustanova podnijeli su 321 projektni prijedlog za intervenciju na 321 predškolskoj ustanovi.

Ukupno je zatraženo bespovratnih sredstava u iznosu od 1,55 milijardi kuna – što premašuje iznos dostupnog novca za 27 posto. Projektne prijedloge je prijavilo 158 općina, 90 gradova i jedna županija (najviše s područja Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Istarske županije).

– Kroz prijavljene projekte izgradnje (ukupnog iznosa 1,05 milijardi kuna), dogradnje ili nadogradnje (ukupnog iznosa 410 milijuna kuna), rekonstrukcije (ukupnog iznosa 79 milijuna) i adaptacije (ukupnog iznosa 13 milijuna), traženi su dodatni kapaciteti za 20.456 mjesta. U tijeku je utvrđivanje zadovoljavaju li prijavljeni projekti uvjete poziva, a po završetku postupka Ministarstvo će objaviti Odluku o financiranju, doznajemo iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U planu je i objava drugog poziva kojim bi se omogućila realizacija onih projekata koji nisu ostvarili preduvjete za ovu dodjelu sredstava. Rekonstrukcija, obnova i izgradnja predškolskih ustanova je planirana ciljevima Nacionalne razvojne strategije RH koja predviđa do 2030. godine uključiti 96 posto djece od četvrte godine do početka obaveznog obrazovanja u predškolsko obrazovanje. Također, u pitanju je i preporuka Europske unije.

Injekcija građevinskom sektoru: 1,22 milijarde kuna za obnovu i izgradnju dječjih vrtića
Share via
Copy link
Powered by Social Snap