Pretraga

U mjesecu bez plastike aktivisti Zelene akcije lokalnim vlastima uputili važan apel koji se ne može ignorirati

A- A+

U sklopu kampanje ‘Srpanj bez plastike’ aktivisti i aktivistkinje Zelena akcija odlučila je pozvati lokalne vlasti diljem Hrvatske da potaknu izgradnju  česmi u javnim prostorima gradova. Kako navode bio bi to način da se svima osigura pravo na pitku vodu bez ambalaže čime bi se smanjile količine plastičnog otpada.

česme u gradove

Poziv na izgradnju česmi u javnim prostorima gradova | foto: Zelena akcija

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije jučer su uz fontanu Manduševac na Trgu bana Jelačića u Zagrebu izveli performans kojim su željeli naglasiti važnost dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru s ciljem smanjenja otpada od jednokratnih plastičnih boca.

Mjesec srpanj nosi titulu mjeseca bez plastike što su aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije odlučili iskoristiti kako bi lokalne vlasti diljem Hrvatske potaknuli na izgradnju česma na javnim gradskim površinama čime bi se svima osigurala pitka voda, ali i smanjila količina plastike u okolišu i na gradskim ulicama.

Tijekom svog performansa razvili su i transparent s natpisom “1 česma = 1.000.000 plastičnih boca manje” te postavili simbolične prikaze česmi.

Tisuću puta skuplja voda

Jučerašnjim performansom članovi Zelene akcije željeli su pokazati da je i manjim prostornim intervencijama moguće pitku vodu učiniti dostupnom u javnim prostorima jer, kako dodaju, Manduševac je nekad bila javna česma i to treba postati opet.

– Svake minute u svijetu se kupi milijun plastičnih boca vode. Izgradnjom adekvatnih punktova s besplatnom pitkom vodom te promocijom boca za ponovno punjenje možemo utjecati na smanjenje potražnje za flaširanom vodom. Time se može smanjiti upotreba štetne jednokratne plastike, posebice kad je u pitanju pitka voda, koja bi trebala biti javno dostupna te u potpunosti besplatna, navode iz Zelene akcije te dodaju da je voda u boci tisuću puta skuplja od one iz vodovoda.

Izdvojeni članak

Oaza unutar grada: Novi zeleni izgled frekventnog gradskog trga

No, kako navode iz Zelene akcije, premda u Hrvatska ima relativno visoku stopu prikupljanja plastičnih boca u sustavu povratne naknade, nepotrebno se stvara otpad za čije je adekvatno gospodarenje nužno uložiti puno energije, od procesa prikupljanja, sortiranja i transporta preko radne snage do same reciklaže.

– Jedinu korist od flaširane vode imaju tvrtke koje proizvode plastične boce i koncesionari koji zakupljuju izvore pitke vode te ju nakon flaširanja kupcima naplaćuju tisuću puta više, smatraju aktivisti Zelene akcije.

česme u gradove

Poziv na izgradnju česmi u javnim prostorima gradova | foto: Zelena akcija

Kao rješenje problema plastičnih boca vide nekoliko opcija, među kojima su i sustav ponovne uporabe i ponovnog punjenja pomoću proizvoda poput bočica za višekratnu upotrebu te postavljanje česmi koje bi doprinijelo cilju Plana gospodarenja otpadom za smanjenje ukupne količine otpada.

– Zelena akcija poručuje svim gradskim vlastima kako je pravo na vodu ljudsko pravo te ih poziva na izgradnju česmi u javnim prostorima kako bi se svima osiguralo pravo na besplatnu pitku vodu bez štetne ambalaže, zaključuju.

U mjesecu bez plastike aktivisti Zelene akcije lokalnim vlastima uputili važan apel koji se ne može ignorirati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap