Pretraga

USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg šefa GSKG-a i petorice: Uzimao je mito od građevinara

A- A+

USKOK je podigao optužnicu protiv šestorice hrvatskih državljana, među kojima se nalazi i Neven Blažević, bivši šef Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva. Tereta ga da je primao mito kako bi namještao dodjelu građevinskih poslova, a jednom od optuženika je osigurao i besplatne ličilačke radove u stanu.

Policijski auto, ilustracija | Foto: MUP

Nakon provedene istrage, USKOK je podigao optužnicu protiv šestorice hrvatskih državljana (1967., 1964., 1970., 1953., 1966., 1976.). Terete ih za kaznena djela primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju, trgovanja utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem i pomaganja u trgovanju utjecajem te prijevare.

Blažević je od rujna 2019. do lipnja 2021. godine u Zagrebu koristeći svoja saznanja o planiranim građevinskim zahvatima, rekonstrukcijama i sanacijama zgrada, kao i provođenja hitnih intervencija na objektima pod upravljanjem GSKG-a dogovorio s II. i III. optuženima da će upravo njihovim trgovačkim društvima i obrtima dodijeliti građevinske poslove, požuriti naplati računa, ali i osigurati pružanje drugi usluga. Zauzvrat je tražio novčanu nagradu, na što su oni pristali.

II. okrivljenom je osigurao da računi koje je njegovo trgovačkog društvo ispostavilo za izvođenje hitnih radova i sanaciju kvarova na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima budu plaćeni bez odgode, za što je Blažević ‘nagrađen’ s 5% od ukupne vrijednosti izdanih računa.

Izdvojeni članak

USKOK objavio detalje o bespravnoj gradnji: Nakon akcije u Istri, čak 26 okrivljenika

III. okrivljenom je omogućio da njegovo trgovačko društvo i obrt budu na listi sposobnih izvoditelja radova GSKG-a te im osigurao unosne građevinske poslove, zbog čega je dobio proviziju od najmanje 2,5% vrijednosti ugovorenih poslova. I u ovom slučaju je požurivao obradu i plaćanje računa.

Besplatni ličilački radovi

Zanimljivo je i to da je IV. okrivljenom osigurano besplatne ličilačke radove u njegovom stanu u Zagrebu, koje je platilo osiguravajuće društvo. Da bi u tome uspjeli, V. okrivljeni, direktor trgovačkog društva i višegodišnjeg poslovnog partnera GSKG-a je rekao da je ličilačke radove izveo po nalogu za hitnu intervenciju radi puknuća ventila i curenja vode u stanu iznad,

VI. okrivljeni je fotografirao nastala oštećenja zida i prijavio štetu osiguravajućem društvu, koje je zatim isplatilo GSKG-u naknadu štete. U pitanju su bili radovi vrijedni 620,69 eura, dok je šteta za osiguravajuće društvo iznosila 780,31 eura. Prenosimo i čitavu optužnicu USKOK-a.

Izdvojeni članak

Samo u Hrvatskoj: Investitor uklonio službeni pečat sa zatvorenog gradilišta i nastavio s radovima

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv šestorice hrvatskih državljana (1967., 1964., 1970., 1953., 1966., 1976.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju, trgovanja utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem i pomaganja u trgovanju utjecajem te prijevare.
Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, u razdoblju od rujna 2019. do lipnja 2021. godine u Zagrebu, kao voditelj dispečerskog centra hitnih popravaka Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG) te ujedno i predsjednik Povjerenstva za ustupanje radova GSKG-a, koristeći svoja saznanja o planiranim građevinskim zahvatima, rekonstrukcijama i sanacijama zgrada te potrebi provođenja hitnih intervencija na objektima pod upravljanjem GSKG-a koja se financiraju i iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana, dogovorio s II. i III. okr. da će trgovačkim društvima i obrtima čije su poslovanje vodili osigurati dodjeljivanje građevinskih poslova na zgradama pod upravljanjem GSKG-a, požurivati naplatu računa te im osigurati pružanje drugih usluga. Zauzvrat je I. okr. od II. i III. okr. tražio da mu isplate novčanu nagradu u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla, na što su oni pristali.

Tako je I. okr. korištenjem svog položaja i utjecaja u GSKG-u osigurao da računi koje je trgovačko društvo II. okrivljenog ispostavilo za izvođenje hitnih radova i sanacija kvarova na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima na zgradama pod upravljanjem GSKG-a budu plaćeni bez odgode, za što mu je II. okr. isplatio novčanu nagradu u visini od 5% vrijednosti izdanih računa.

Nadalje je I. okr. s III. okr. dogovorio da će njegovo trgovačko društvo i obrt staviti na listu sposobnih izvoditelja radova GSKG-a i osigurati im dodjeljivanje unosnih građevinskih poslova na zgradama pod upravljanjem GSKG-a, za što je s III. okr. dogovorio proviziju od najmanje 2,5% vrijednosti ugovorenih poslova. Također je požurivao obradu i plaćanje računa koje je društvo od III. okr. ispostavilo za izvođenje radova.

Osim toga je I .okr. tijekom svibnja 2021. godine u Zagrebu, na traženje IV. okr. da mu se besplatno izvrše ličilački radovi u njegovom stanu u Zagrebu te da se za njihovo plaćanje tereti osiguravajuće društvo, nakon što je s tim upoznao VI. okrivljenog referenta GSKG-a te V. okrivljenog direktora trgovačkog društva i višegodišnjeg poslovnog partnera GSKG-a, zatražio od dežurnog dispečera GSKG-a da se otvori nalog za hitnu intervenciju radi puknuća ventila i curenja vode u stanu iznad stana IV. okrivljenog, kako bi stvorio osnovu za naplatu troškova radova od osiguravajućeg društva. Potom je V. okr., na traženje I. okr., lažno iskazao da je postupio po nalogu za navodnu hitnu intervenciju te je izvršio ličilačke radove, a VI. okr. je fotografirao nastala oštećenja zidova znajući da nisu nastala uslijed prodora vode te je prijavio štetu osiguravajućem društvu. Ne sumnjajući u istinitost predočenog, djelatnici osiguravajućeg društva djelomično su priznali osnovanost predmetnog zahtjeva i isplatili GSKG-u naknadu štete čime je IV. okr. pribavljena protuzakonita imovinska korist u vrijednosti izvršenih radova od 620,69 eura, dok je za osiguravajuće društvo nastupila šteta u iznosu neosnovane isplate od 780,31 eura.

Copy link
Powered by Social Snap