Pretraga

Velika humanitarna akcija: Obrtnici za stradale od potresa prikupili milijun i 900 tisuća kuna

A- A+

Nakon razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije Hrvatska obrtnička komora pokrenula je humanitarnu akciju ‘Obrtnici za stradale od potresa’ kako bi prikupili sredstva za obrtnike koji su izgubili poslovni prostor. Tijekom tri mjeseca trajanja akcije prikupljeno je oko milijun i 900 tisuća kuna.

Sisak, krov

Sisak nakon potresa; foto: Andrej Kauzlarić | baustela.hr

U veliku humanitarnu akciju Hrvatske obrtničke komore uključili su se obrtnici iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva.

Akcijom ‘Obrtnici za stradale od potresa‘, pokrenutom odmah nakon razornih potresa na području Banovine, hrvatski i inozemni obrtnici za svoje su kolege prikupili skoro dva milijuna kuna kojima žele pripomoći u ponovnom pokretanju poslovanja na području Sisačko-moslavačke županije.

Sredstva su se prikupljala tri mjeseca, a sada su raspoređena tako da je 25 posto novca otišlo institucijama na području županije, poput Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije, Udruženja obrtnika Petrinje i Udruženja obrtnika Siska.

Jednokratna novčana pomoć

Obrtnički prostori na području Sisačko-moslavačke županije u prošlogodišnjim potresima pretrpjeli su značajnu štetu, posebice prostor Udruženja obrtnika Petrinje koje je, navodi predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Adolf Cvanciger, apsolutno nastradalo.

– Obrtnici koji su danas dobili potporu, njih ukupno 212, su s područja naše županije, odnosno s područja kojima gravitiraju Udruženje obrtnika Sisak i Udruženje obrtnika Petrinja, Glina, Topusko, dodaje Cvanciger uz napomenu da su prikupljena sredstva iskorištena za dodjelu jednokratnih pomoći u iznosu od sedam tisuća kuna po poslovnom subjektu, prenosi Sisak portal.

Izdvojeni članak

Radnici sisačke stolarije u 51 dan izgradili novi pogon, nakon što je njihov uništen u potresu

Na području Udruženja obrtnika Petrinje sredstva su dodijeljena ukupno 136 obrtnika, dok je na području Siska sredstva novčanu pomoć dobilo njih 76.

– Iskoristio bih priliku zahvaliti svim donatorima, a to su udruženja obrtnika iz cijele Hrvatske, koji su se odrekli 3 posto svojih bruto doprinosa, s tim da su uvelike pomogle i fizičke osobe i obrtnici koji su donirali na račun Hrvatske obrtničke komore, dodaje Cvanciger.

U prošlogodišnjem potresu na području Sisačko-moslavačke županije osim 200-ak poslovnih prostora nastradalo je i oko 500 obrtničkih radnji koje su u zakupu prostora i koje nakon potresa nisu mogle nastaviti s poslovanjem stoga je Ministarstvo gospodarstva raspisalo natječaj za mikro i male poduzetnike, sa subvencijom do 30 tisuća kuna.

Izdvojeni članak

Do 30 tisuća kuna za mikropoduzetnike: Prijave za potpore sanacije štete od potresa

Copy link
Powered by Social Snap