Pretraga

Radnici sisačke stolarije u 51 dan izgradili novi pogon, nakon što je njihov uništen u potresu

A- A+

Radnici sisačke stolarije u 51 dan sagradili su novu halu i pogon, a sve kako ne bi ostali bez neophodnog im posla. No nisu oni jedini kojima je potres gotovo uništio mogućnost za egzistenciju. Na potresom pogođenom području točnije u Sisku, Petrinji i Glini posluje 1250 tvrtki u kojima je zaposleno 8800 ljudi. Obrtnika je 1100, a prema podacima Gospodarske komore potresom je oštećeno ukupno oko 500 poduzeća.

Sisak razrušeni krovovi

Sisak nakon potresa; foto: Andrej Kauzlarić | baustela.hr

Zaposlenici u jednoj sisačkoj stolariji odlučili su kako nakon potresa neće čekati pomoć te su sami, vlastitim rukama, izgradili novu halu te pogon – za što im je bio potreban tek 51 dan. Zahvaljujući njih dvanaestero, koji su silom prilika postali maleri i građevinari – PVC prozori i vrata u Sisku opet se proizvode.

– Ovdje praktički nije bilo ničega, ni krova ni zidova, sve smo sami radili, sve smo uređivali i podove i krovove, sve sami, kazao je jedan od radnika Josip Kovačević, za RTL.

U potresu im je oštećen stari prostor u kojem su bili u najmu i oprema u vrijednosti od sto tisuća kuna.

– Ja sam ovu lokaciju kupio lani u četvrtom mjesecu. Ovu smo halu radili za proizvodni pogon za izvoz, ali nismo mogli čekati nego smo morali krenuti iz početka. Mi smo trenutno u minusu od milijun kuna, kazao je vlasnik tvrtke za proizvodnju PVC stolarije Tomislav Ćubela.

Da nisu sami uzeli stvari u svoje ruke dio radnika koji je ostao bez kuće ostao bi i bez posla.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Pogledajte kako izgleda Sisak skoro dva mjeseca nakon razornih potresa

Oštećeno ukupno oko 500 poduzeća

No oni nisu jedini kojima je potres gotovo uništio mogućnost za egzistenciju.

Na potresom pogođenom području točnije u Sisku, Petrinji i Glini posluje 1250 tvrtki u kojima je zaposleno 8800 ljudi. Obrtnika je 1100. Prema podacima Gospodarske komore potresom je oštećeno ukupno oko 500 poduzeća.

Za mikro poduzetnike koji imaju do devet zaposlenih u tijeku je natječaj za potporu od 30 tisuća kuna, a države pomaže i s 4 tisuće kuna za očuvanje radnih mjesta.

Dobra je to, ali ako se pita mnoge, nedovoljna mjera, zbog čega bez dodatne potpore i daljnjih koraka vlade brojni poduzetnici ipak neće uspjeti.

Copy link
Powered by Social Snap