Pretraga

Veliki prevrat u priči o obnovi škole na Savici: Dugoočekivana rekonstrukcija prepuna je nelogičnosti i propusta

A- A+

Ni mjesec dana od obavijesti da će se rekonstrukcija Osnovne škole Jure Kaštelana na zagrebačkoj Savici realizirati roditelje i učenike dočekao je veliki prevrat. Rekonstrukcije vrijedna 96 milijuna kuna prepuna je nelogičnosti i propusta, a podatak koji najviše iznenađuje jest da plan nije adekvatan.

OŠ Jure Kaštelana

Osnovna škola Jure Kaštelana | foto: OŠ Jure Kaštelana

Sreća roditelja, učenika i ravnatelja Osnovne škole Jure Kaštelana bila je kratkog vijeka, jer plan rekonstrukcije nije adekvatan.

Prošlo je tek mjesec dana od obavijesti da osnovna škola na zagrebačkoj Savici ide u rekonstrukciju, a već je došlo do velikog prevrata. Škola Jure Kaštelana, o kojoj se u posljednje vrijeme mnogo toga napisalo, odavno je narušene statike, krov je azbestan, a podovi neravni. Stoga ne čudi što su i zaposlenici, ali i roditelji djece koja školu pohađaju bili iznimno radosni zbog vijesti o rekonstrukciji.

No, izgleda da rekonstrukcija vrijedna 96 milijuna kuna neće proći onako kako su planirali.

Propusti i nelogičnosti projekta

Projekt obnove Osnovne škole Jure Kaštelana na probleme i nelogičnosti naišao je u završnoj fazi odabira izvođača radova. Tako bar tvrde roditelji i ravnatelj škole Krešimir Supanc koji navodi da se iz projektnog rješenja može vidjeti da plan nove škole nije adekvatan. Nova škola će škola, smatra Supanc, biti premalena za broj učenika koji će ju pohađati.

Prema trenutnom nacrtu škola će imati spojene muške i ženske svlačionice, premale toalete za učitelje, dva atrija – od kojih jedan nema nikakvu funkciju, nema sobe za informacije te ne postoji prilaz za dostavu hrane u školsku kuhinju, piše Jutarnji list.

Ipak, kao najveći apsurd Supanc navodi što bi škola prema trenutnom planu trebala primati 600 učenika, imati 20 razrednih odjela, 26 učionica i raditi u jednoj smjeni. Apsurd je to zbog podatka da će iduće godine školu na Savici pohađati ukupno 620 učenika, to jest imat će 28 razrednih odjela.

– Ja kao ravnatelj ne mogu kvalitetno organizirati nastavu u jednoj smjeni, kako će to Ministarstvo obrazovanja tražiti, u školi s više od 600 učenika, 28 razreda i 26 učionica, navodi za Jutarnji ravnatelj Supanc koji obnovu škole na Savici čeka deset godina te dodaje da Ministarstvo iz nekog razloga ne dozvoljava da škola u jednom turnusu ima više od 20 razrednih odjela, odnosno 26 učionica.

Izdvojeni članak

Azbestni krov, loša statika, temelji….: Roditelji, djeca, poznate ličnosti i bivši učenici u kampanji za sigurnu školu

Hoće li se graditi?

Izjavu ravnatelja iz Ministarstva su za Jutarnji potvrdili navodeći da je to odredba Državnog pedagoškog standarda koja datira još iz 2013. godine kada je ministar obrazovanja bio Željko Jovanović. U svom su odgovoru dodali i procjenu prema kojoj će do 2025. godine, kada je planirani završetak radova škole na Savici, broj učenika pasti.

– Nitko od roditelja nije protiv gradnje škole, svi to čekamo godinama, ali ovaj projekt je neadekvatan. Mi smo mladi kvart, puno je novih mladih obitelji s malom djecom, a nije jasno kako to da se prije gradnje nove škole prvo ne provjere potrebe kvarta, koliko ima obitelji, djece, navodi za Jutarnji majka dvoje učenika koji pohađaju Osnovno školu Jure Kaštelana.

Na budućnost gradnje nove škole mogla bi utjecati i odluka novoizabranog gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je zaustavio javnu nabavu u trenutku kada se na natječaj za školu na Savici javilo 14 izvođača radova.

Veliki prevrat u priči o obnovi škole na Savici: Dugoočekivana rekonstrukcija prepuna je nelogičnosti i propusta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap