Pretraga

[VIDEO] Predstavljanje Nacionalnog plana: Za obnovu zgrada i kulturu više od milijardu kuna vrijedni projekti

A- A+

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek predstavili su reforme i investicije Nacionalnog plana za oporavak i otpornost koje se odnose na obnovu zgrada i kulturu.

Nina Obuljen Koržinek rekla je kako u proteklom financijskom razdoblju nije bilo moguće obnavljati kulturnu baštinu jer nije bilo moguće postići minimum uštede energije.

– S Fondom za zaštitu okoliša proveli smo pilot-projekt financiranja zaštite zgrada koje su kulturno dobro. Planiramo se aktivnije uključiti u obnovu zgrada u kulturno-povijesnim cjelinama. Želimo zaustaviti trend zapuštanja kulturno-povijesnih sredina. Ciljane skupine su i vlasnici i korisnici kulturnih dobara, rekla je.

Obuljen Koržinek istaknula je kako je cilj ulaganje u tehnologiju i profesionalno novinarstvo te da će se reformom medijskog zakonodavstva uvesti obvezno objavljivanje dokumenata o vlasništvu kako bi građani znali tko financira medije i tko su vlasnici.

Dogovorili smo više od milijardu kuna vrijedne projekte

– Posvećeni smo angažmanu vezanom uz sredstva koja su nam stavljena na raspolaganje, dogovorili smo više od milijardu kuna vrijedne projekte. Obnova kulturne baštine je zahtjevna i financirat će se iz Fonda solidarnosti, rekla je ministrica.

Darko Horvat je rekao kako se plan obnove sastoji od dva reformska područja, kroz tri komponente – javna uprava, pravosuđe i državna imovina i inicijativa pod rednim brojem 6, koja se zove obnova zgrada. 12 reformskih mjera, pet investicijskih područja, ukupno 6 milijardi i 140 milijuna kuna.

Rekao je kako se, prema Nacionalnom planu za obnovu zgrada u potresu, priprema 4,408 milijuna kuna, a 130 milijuna kuna za seizmičko opremanje i jačanje sustava. Darko Horvat je rekao kako cijela obnova ide u smjeru preklapanja financiranja. Ingerencija Ministarstva je u dva reformska područja, 12 reformskih mjera.

Idemo prema punoj digitalizaciji praćenja obnove

– Digitalna transformacija iznosi 180 milijuna kuna, 6 reformskih mjera, 5 milijardi 900 tisuća kuna. Idemo prema punoj digitalizaciji praćenja obnove i izvješćivanja kako bismo dvaput godišnje mogli obavijestiti javnost u kojoj je fazi obnova. Svjesni smo činjenice da nismo imali mjernih uređaja za potrese i uz reformski paket 4 ide se pomoći akademskoj zajednici da se dobije veći broj stručnjaka i u nabavu opreme.

Copy link
Powered by Social Snap