Pretraga

Vanđelić otkrio kada možemo očekivati prve odluke o uklanjanju ili obnovi zgrada i kuća

A- A+

Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu, otkrio je kada se trebaju očekivati prve odluke o uklanjanju ili obnovi zgrada i kuća.

Privremeni ravnatelj Fonda za obnovu I Foto: N1

Damir Vanđelić sporo podnošenje zahtjeva trenutno smatra najvećom zaprekom obnovi. Kada je pak u pitanju rad Fonda on će, navodi Vanđelić, biti u potpunosti transparentan.

– Nema skrivenih troškova, nema reprezentacije, nema službenih automobila. Vrlo smo skromni… svi dokumenti Fonda su dostupni na stranici… Svi ugovori će biti na jednoj takvoj stranici koja će biti geolocirana. Vi ćete kliknuti na adresu Martićeva 20 i moći ćete pogledati koliko novaca, kakav je ugovor, tko je izvođač, tko je projektant. Bit ćemo maksimalno otvoreni, kazao je za N1 televiziju Vanđelić, napomenuvši kako će dodatno razviti alate da vidite što radi koji izvođač i projektant.

Izdvojeni članak

Dumbović za Provjereno: Svi su se mogli javiti na natječaje – korupcije, koliko znam, nema

Slučaj Uhlir

Vezano uz slučaj Željka Uhlira, državnog tajnika u Ministarstvu graditeljstva koji je radio na Zakonu o obnovi, te suvlasnika u zgradu u Zagrebu koja je iskoristila 102,6 tisuća kuna državne pomoći za zaštitu i popravke koji su nastali u potresu u ožujku, Vanđelić kaže kako nije znao.

– On je jedan od tisuća građana koji imaju pravo na naknadu. Ne vidim zašto bismo njega sad dovodili da on sad takvu naknadu ne smije imati, ako je tako propisano zakonom, kazao je. Rekao je i kako Uhlir odlično poznaje zakone jer je 20 godina u dotičnoj profesiji.

Što se tiče sporosti pri podnošenju zahtjeva za obnovu objašnjava kako je dolazilo do nesporazuma te da su građani mislili da su već podnijeli neke zahtjeve, jer su ih obišli statičari i procjenitelji.

Kada je u pitanju podnošenje zahtjeva to bi trebale podnositi, navodi, kvalificirane osobe poput upravitelja zgrada, predstavnika stanara ili ovlaštenih inženjera. Rekao je da se radi na tome da se dotične osobe koje trebaju biti kvalificirane, što bolje informira o načinima podnošenja zahtjeva.

Izdvojeni članak

Državni tajnik koji je radio na Zakonu o obnovi među prvima obnavlja zgradu: Oglasili se stručnjaci

Hoće li biti dovoljno novca za obnovu?

Procjenjuje da je riječ o oko 6.300 privatnih zgrada koje neće ići u samoobnovu nego u ovakav oblik obnove.

No hoće li biti dovoljno novca za obnovu?

– Ajmo se dovesti u situaciju da nam obnova krene tako brzo da nam novac postane glavni problem kazao je Vanđelić i otkrio kako očekuje da će za desetak dana stići prve odluke koje se tiču uklanjanja obiteljskih kuća, višestambenih zgrada, također i odluke o obnovi višestambenih zgrada i izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća.

Vanđelić je naveo i  kako plan nije da obnova od posljedica potresa bude samo konstrukcijska, nego i energetska i možda jednim dijelom, kako je rekao, da sa sobom nosi elemente urbane obnove.

Copy link
Powered by Social Snap