Pretraga

Državni tajnik koji je radio na Zakonu o obnovi među prvima obnavlja zgradu: Oglasili se stručnjaci

A- A+

Zagrebačka zgrada u kojoj živi Željko Uhlir, državni tajnik iz Ministarstva graditeljstva i predsjednik zagrebačkog HNS-a, koji je radio na Zakonu o obnovi iskoristila je 102,6 tisuća kuna državne pomoći za zaštitu i popravke koji su nastali u potresu u ožujku.

Željko Uhlir – državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te predsjednik zagrebačkog HNS-a I Foto: N1/screenshot

Željko Uhlir u zgradi u centru grada vlasnik je “tri stana i suvlasnik podruma, njegov sin vlasnik još jednog stana, a otac vlasnik jednog podruma”.

U međuvremenu su podigli i kredit od 1,7 milijuna kuna te računaju na “refundaciju dijela novca (od državne i lokalne samouprave) koji će iskoristiti za konstrukcijsku sanaciju”, otkrio je Uhlir za Jutarnji list.

– Pozdrav svima, to je moja zgrada. Radimo sami s kreditom i pričuva je dignuta na 17 kuna po četvornome metru. Krenuli smo s radovima na konstrukcijskoj obnovi u rujnu. Zgrada je imala velika oštećenja. Sva sreća da smo kritične točke ojačali prije drugog većeg potresa… Računamo na refundaciju prema Zakonu o obnovi, tako da će taj financijski pritisak biti relativno kratko. Ali stanje zgrade nije dopuštalo čekanje, otkrio je na društvenim mrežama, u grupi posvećenoj potresu u Zagrebu, sam Uhlir.

Izdvojeni članak

Damir Vanđelić: Fond je dosad isplatio 99 naknada vrijednosti preko 3 milijuna kuna

Vanđelić: ‘Bit će tretiran kao i svi ostali’

Kako vladajući pozivaju na visok stupanj transparentnosti prilikom obnove koja slijedi, novinare je zanimalo koliko je novca već povukla zgrada u kojoj je suvlasnik državni tajnik koji je radio na samom Zakonu o obnovi, a pitali su i pravne stručnjake kako gledaju na tu situaciju.

Anamarija Musa, profesorica na zagrebačkom Pravnom fakultetu, kaže da je važno u takvim situacijama unaprijed deklarirati vlastiti interes.

Predstojnica Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Sanja Barić, smatra da u takvom slučaju dužnosnik mora javno reći u kakvoj se situaciji nalazi.

Prvi čovjek Fonda za obnovu Damir Vanđelić kaže da će zahtjev zgrade u kojoj je suvlasnik Uhlir biti tretiran na jednak način kao i svi ostali.

– Njegov zahtjev neće moći ni na koji način biti u prednosti i imat će isti tretman kao i svi ostali zahtjevi, naglasio je Vanđelić za Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Pregledi oštećenja i procjene uporabljivosti: Tko su ovlašteni revidenti?

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa već je odlučivalo o Uhlirovoj ulozi u jednom zakonu te njegovoj privatnoj situaciji vezano uz tu zgradu, no tada su  zaključili da Uhlir nije počinio nikakvu povredu.

Copy link
Powered by Social Snap