Pretraga

Dumbović za Provjereno: Svi su se mogli javiti na natječaje – korupcije, koliko znam, nema

A- A+

Za emisiju Provjereno Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje, progovorio je o optužbama prema kojima gradske natječaje uglavnom dobiva Titan Commerce. Riječ je o tvrtki Dumbovićeva sina i snahe koja izvodi i poslove vezane uz obnovu nakon potresa.

provjreno

Provjereno: Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje | foto: Screenshot Provjereno

Gradonačelnik Dumbović član je skupštine gradske tvrtke Privreda d.o.o. koja je poslovala s tvrtkom njegovog sina, Titan Commerce-om.

Prema navodima emisije Provjereno, prihodi tvrtke sina i snahe petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića u posljednjih nekoliko godina rastu s milijun na devet milijuna kuna. Tajni izvor za Provjereno je otkrio način poslovanja Titan Commerce-a, prema kojem u Petrinji sve diktira lokalni šerif.

Izdvojeni članak

Procjene uporabljivosti zgrada nakon potresa: Što označavaju boje naljepnica

Most: “Kao što je postojalo ratno profiterstvo, sad postoji profiterstvo nakon zemljotresa”

– Zna se unaprijed dvije-tri godine tko će što raditi. I da ide javni natječaj, da ide sve, znači. Sve se zna, navodi tajni izvor. Uhodan je to posao, kaže, izbjegavaju javne natječaje, toliko iscjepkaju posao da natječaj ne ide, kažu izvor za Provjereno.

Prema svemu što navodi tajni izvori, kao i onome što je vidljivo u fakturama, otvara se pitanje je li tvrtka Titan Commerce osnovana kako bi se bavila poslovima kojima su se do tog trenutka bavile gradske tvrtke. Nakon razornih potresa na području Banovine, obujam posla izrazito se povećao, a kako navodi Provjereno, potrebna roba nabavlja se u Bosni i Hercegovini da bi se potom progala Gradu Petrinji. Nakon potresa na popisu su se pronašle maske, zaštitna oprema, skele.

– Kao što je postojalo ratno profiterstvo, sad postoji profiterstvo nakon zemljotresa, rekla je za Provjereno Luca Gašpar Šako iz Mosta nezavisnih lista.

Privreda d.o.o., inače u vlasništvu Grada Petrinje i Općine Lekenik, otvorila je dodatna pitanja. Točnije, njeno poslovanje s tvrtkom Titan Commerce. Sporno je to što je gradonačelnik Dumbović član skupštine Privrede, a skupština imenuje direktora.

– Da, ali nisam direktor. Nisam direktor, odgovara Dumbović na pitanje novinarke Ane Malbaše o suradnji te dvije tvrtke, te dodaje kako nije u sukobu interesa.

Fakture, navodi Malbaša, prikazuju kako je tvrtka, na čijem čelu se nalaze Dumbovićev sin i snaha, obavlja poslove manje vrijednosti, za koje ne treba natječaj.

– Grad Petrinja nikada, ali baš nikada i ja kao gradonačelnik nisam potpisao ništa niti dao narudžbenicu za svoju obitelj, odgovara gradonačelnik Dumbović uz napomenu da, koliko on zna, korupcije nema.

petrinja

Radovi u Petrinji | foto: Screenshot Provjereno

Pitanje imovinske kartice

Informacije o djelovanju petrinjskog gradonačelnika za Provjereno je rekla i Svjetlana Lazić, prijašnja zamjenica gradonačelnika. Ona iznosi podatke o imovinskoj kartici gradonačelnika Dumbovića koja pokazuje znatnu razliku 2013. godine u odnosu s 2015. godinom.

– Postavlja se pitanje otkud se u dvije godine imovina povećala za dva milijuna kuna, a nije bilo nikakvih dodatnih izvora prihoda, govori Svjetlana Lazić.

Na iznesene podatke Dumbović odgovara podatkom o razlici vrijednosti kvadrata.

– Mislite da je bogaćenje to što se u imovinskoj kartici pretvorila ista kvadratura zemlje u nešto što je bilo jednu kunu, a poslije dvije kune, i tu se stvorila razlika, navodi Dujmović.

Tijekom intervjua za emisiju Provjereno Darinko Dumbović izjavio je kako bi on one koji kradu, a posebno one koji to čine u vrijeme prirodne katastrofe, poslao na Goli otok.

ptres petrinja

Dan potresa u Petrinji | foto: Screenshot Provjereno

Copy link
Powered by Social Snap