Pretraga

[VIDEO] Rusi grade leteći tanjur i već imaju ideju za što će ga koristiti

A- A+

Ruski proizvođač zrakoplova Airship Initiative Design Bureau Aerosmena (AIDBA), na mrežnoj stranici Interesting Engineeringa najavio je kako namjerava lansirati teretnu letjelicu u obliku tanjura 2024. godine.

Foto: Aero Crat; screenshot

Čudesni zrakoplov u obliku tanjura prvenstveno bio namijenjen za prijevoz tereta, a cilj je da ga utovari i istovari na bilo kojem terenu, bez obzira postoji li za to sagrađena infrastruktura, piše Jutarnji list.

Tako bi ovaj zrakoplov mogao dostavljati pomoć u središte elementarne nepogode kad tamo ne mogu doći nikakva druga prijevozna sredstva. Osim toga, mogao bi pomoći u gašenju šumskih požara.

Izdvojeni članak

Svemirski hotel mogli bismo imati već 2027. godine, pogledajte kako će izgledati

Brzina do 250 kilometara na sat

Tvrtka planira proizvoditi modele različite nosivosti, od 20 do 600 tona, te doleta do 8000 kilometara. “Ruski leteći tanjur” ostvarivao bi brzinu do 250 kilometara na sat. Prvo će se graditi model od 60 tona kojim će se testirati letačke performanse koje će biti ključne za buduću tržišnu proizvodnju. Dizajn uključuje dvije plinske komore za podizanje. Za model od 600 tona koristit će se 620.000 kubičnih metara helija za praktički “nulti” potisak.

Za podizanje korisnog tereta odgovorna je velika šupljina ispunjena zrakom zagrijanim ispušnim plinovima osam motora helikoptera na 200 Celzijevih stupnjeva, piše Jutarnji list.

[VIDEO] Rusi grade leteći tanjur i već imaju ideju za što će ga koristiti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap