Pretraga

[FOTO] Ovo su najduži mostovi u Europi: Kako im konkurira Pelješki most?

A- A+

Otvaranjem Pelješkog, priča o mostovima posljednjih je dana sve češća. Donosimo vam najduže mostove u Europi od kojih neki dostižu i blizu dvadeset kilometara duljine.

Krimski most | Screenshot/YouTube

Svi znamo koliko je truda, novaca i vremena uloženo u izgradnju Pelješkog mosta, a on je dugačak samo 2,4 kilometra. Zanima nas kako je tek izgledala izgradnja mostova koji su dugi preko deset kilometara i koliko su koštali. Deset najdužih mostova u Europi smješteno je u pet država: Portugal, Njemačka, Danska, Švedska i Rusija.

#10 Ponte Salgueiro Maia, Portugal

Izgrađen 2000. godine u Portugalu, prelazi preko rijeke Rio Tejo. Izgradnja je trajala pet godina, a most je dugačak 4,3 kilometra.

#9 Most zaljeva Amur, Rusija

Amurski most | Screenshot/YouTube

Nalazi se u Rusiji i spaja kopno s poluotokom De Friz. Dio je autoceste, a dužine je 4.364 metra. Maksimalna brzina vožnje je 90 kilometara na sat. Izgrađen je 2012. godine.

#8 President Bridge, Rusija

President bridge | Screenshot/YouTube

Spaja istočnu i zapadnu strana grada Ulyanovska preko rijeke Volge. Dugačak je 5.825 metara, a izgrađen je 2009., iako je izgradnja počela 1989. godine.

#7 Ölandski most, Švedska

Ölandski most | Screenshot/YouTube

Most je ime dobio po istoimenom otoku Ölandu. Dugačak je 6.072 metara i otvoren je davne 1972. godine. Do 1998. bio je najduži most u Europi.

Izdvojeni članak

Glavni projektant Pelješkog mosta: ‘Hrvatska je zahtijevala da vjetar ne prekida promet’

#6 Veliki most s pojasom, Danska

Most s velikim pojasom | Screenshot/YouTube

Most se ovako naziva jer je to doslovan prijevod s danskog jezika. Dugačak je 6.790 metara, visok 65 metara i širok 31 metar. Spaja danske otoke Zealand i Funen. Izgrađen je 1988. godine i koštao je 2,8 milijarde eura.

#5 Oresundski most, Danska – Švedska

Oresundski most | Screenshot/YouTube

Spaja teritorije Danske i Švedske dužinom od 7.845 metara. Most je izgrađen 1999. godine. Most povezuje Kopenhagen i Malmö. Ovo je najduži most na svijetu koji prelazi državnu granicu.

#4 Saale-Elster, Njemačka

Saale – Sucke | Screenshot/YouTube

Iako je vijadukt, a ne most, njegova dužina od 8.577 metara je svakako zavidna. Namijenjen je isključivo za željeznički promet. Dovršen je 2013. godine i koštao je 222 milijuna eura.

Izdvojeni članak

Rimljani su revolucionarizirali građevinarstvo: Njihovi mostovi još su uvijek u funkciji

#3 Most Lezíria, Portugal

Most Lazaria | Screenshot/YouTube

Prelazi rijeke Tagus i Sorraia, sjeveroistočno od Lisabona. Dužine je 11.670 metara i otvoren je za javnost 2007. godine. Ograničenje brzine vožnje je 120 kilometara po satu, kao na autocestama. U svojih gotovo 12 kilometara ima nekoliko vijadukata.

#2 Most Vasco da Gamma, Portugal

Most Vasco da Gamma | Screenshot/YouTube

Najduži most u EU dužine je 12.345 metara i spaja Lisabon i južne regije. Izgrađen je 1998. godine na rijeci Tagus. Koštao je Portugal 1,1 milijardu dolara, koji su podijeljeni na četiri dijela za četiri izvođača radova.

#1 Krimski most, Rusija

Krimski most | Screenshot/YouTube

Dužine nevjerojatnih 18 kilometara, spaja kontinentalnu Rusiju s Krimom. Izgradio se nakon ruske aneksije ukrajinskog Krima, i to u dvije godine, od 2016. do 2018. godine. Željeznički dio mosta dug je 18 kilometara, a cestovni 16,9 kilometara.

Copy link
Powered by Social Snap