Pretraga

Volvo i LEGO surađuju na razvoju Smart tehnologije za građevinu

A- A+

Inženjeri iz svjetski poznatih megakompanija Volvo i Lego zajedno surađuju na projektu izrade prototipa Smart utovarivača. Ovo je prvi puta da će Lego Tehnic® model biti pretvoren u pravi funkcionalni radni stroj.

LEGO Tehnic® | izvor: Unsplash

Prototip napravljen od strane VCE (Volvo Construction Equipment) je primjer prvog u potpunosti autonomnog utovarivača pogonjenog na baterije. Uz pomoć koncepta samostalnog učenja utovarivač bi trebao donositi samostalne odluke i obavljati radnje te “komunicirati” s ljudima. Ovo je prvi put da će se LEGO tehnic model pretvoriti u funkcionalni stroj pod imenom Volvo LX03.

Volvo LX03 nastao je kao produkt suradnje dviju kompanija, a u radu su sudjelovala i djeca koja su radila na LEGOvom idejnom projektu minijaturne verzije vozila pod imenom LEGO® Technic Concept Wheel Loader ZEUX.  Na tragu koncepta LEGO kockica radni stroj težine 5 tona razvijen je kao modularni koncept pa uz male promjene u proizvodnom procesu može poprimiti različite dimenzije i funkcije. Uz baterijski pogon koji mu omogućuje 8 sati radne autonomije okarakteriziran je kao ekološki prihvatljiv, a zbog toga je i izrazito tih – što bi na gradilištima moglo predstavljati potencijani problem zbog povećane opasnosti od nesreće.

LEGO tehnic® | izvor: Unsplash

Upravo iz tog razloga velika pažnja stavljena je na sigurnosni element te je LX03 opremljen senzorima koji bi mu trebali pomoći da bolje komunicira s okolinom i detektira potencijalno opasne situacije. LX03 nije namjenjen za masovnu proizvodnju, već mu je cilj promicati razvoj autonomnih vozila i služiti kao poligon za daljnje testove.

Volvo i LEGO surađuju na razvoju Smart tehnologije za građevinu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap