Pretraga

Zagrebačke znamenitosti na jednom mjestu: Aplikacijom ArchiZAGREB krenite u obilazak grada

A- A+

Arhitektu Vitomiru Štokiću tijekom šetnji gradom sinulo je da sve ‘zanimljivosti’ pretoči u mobilnu aplikaciju ArchiZAGREB. Za prikupljanje podataka o 300 znamenitosti trebale su mu četiri godine. Aplikacija će uskoro biti dostupna u App Storeu, dok će korisnici Androida još malo pričekati.

Aplikaciju ArchiZAGREB u svoje slobodno vrijeme razvio je arhitekt Vitomir Štokić | Foto: Privatna arhiva

Ako ste stanovnik grada koji želi znati što više o detaljima njegova nastajanja, putnik namjernik ili turist, onda su zgrade jedna od prvih stvari o kojima ćete htjeti doznati nešto više. Brojne turističke ture u gradovima diljem svijeta baziraju se upravo na građevinama, njihovoj ulozi i povijesti. Upravo to na dlanu nudi mobilna aplikacija ArchiZAGREB koju je razvio arhitekt Vitomir Štokić.

Kako stoji u opisu same aplikacije, ona je vodič za šetnju gradom Zagrebom, koji ‘otkriva zanimljivosti koje se nalaze u vašoj blizini, a koje vam možda ne bi privukle pažnju ili su vam privukle pažnju i želite saznati više’. Upravo je to bila Štokićeva misao kad je krenuo razvijati ArchiZAGREB.

ArchiZAGREB nudi informacije o 300 znamenitosti u gradu Zagrebu i njihovim tvorcima | Foto: Privatna arhiva

– Na ideju da kreiram aplikaciju ArchiZAGREB sam došao zapravo kroz šetnju gradom Zagrebom. Često mi se dogodi da vidim neku kuću ili zanimljivost za koju ne znam tko ju je projektirao ili osmislio. Podaci o tim ‘zanimljivostima’ su naravno dostupni na internetu, ali imati aplikaciju tako reći u džepu koja će vam pokazati što se trenutno zanimljivo od arhitekture, urbane opreme ili nekih drugih zanimljivosti nalazi u vašoj blizini, to mi se učinilo privlačnim i zanimljivim pogotovo kada vidite da takve aplikacije nema na tržištu, objasnio nam je Štokić.

Obrađeno više od 300 lokacija

Aplikaciju je razvijao četiri godine. I sam je svjestan da je to dugo razdoblje, no kako nam je priznao, u slobodno se vrijeme pokušava baviti programiranjem. Uz to, trebao je dosta vremena utrošiti i na prikupljanje podataka o 300 lokacija koliko ih ArchiZAGREB trenutno može prikazati i opisati svakome tko ju koristi.

– Podaci su prikupljeni sa različitih izvora, poglavito s interneta. Za svaki podatak naveden je izvor i poveznica na internetu (ako postoji) gdje je moguće dobiti detaljniju informaciju. Sve fotografije su iz moje privatne arhive. Moram napomenuti da je aplikacija ArchiZAGREB lokalizirana za engleski tako da je mogu koristiti i korisnici engleskog govornog područja, napomenuo je arhitekt.

Putem aplikacije moguće je kreirati i rutu za šetnju od jedne do druge znamenitosti | Foto: Privatna arhiva

Dodao je kako mu je fokus u početku bio na stariju arhitekturu, koja je u velikoj mjeri zaštićena. No, širit će bazu podataka i broj lokacija koje će ArchiZAGREB do detalja opisivati. Obuhvatit će tako i recentna djela, arhitekte i umjetnike. Tko zna, možda će izdvojiti još poneki detalj po kojem je Zagreb poznat, poput primjerice Željeznog Franceka.

Velik interes za beta varijantu

Iako je aplikacija tek u beta varijanti, interes za nju je, govori nam Štokić, prilično velik. Možda zato jer se preko ove poveznice može skinuti i koristiti besplatno sljedeća dva mjeseca. Još neko vrijeme ArchiZAGREB će biti u testnoj fazi, a potom će se pojaviti na App Storeu. Nije poznato, međutim, kad će je moći preuzeti korisnici Androida. Štokić bi želio da to bude što prije, ali sve ovisi o tome koliko će mu slobodnog vremena ostati. O tome ovisi i hoće li se posvetiti prikazima zanimljivosti i iz drugih gradova.

Arhitekt Vitomir Štokić četiri je godine marljivo prikupljao informacije o zagrebačkim djelima arhitekture | Foto: Privatna arhiva

– Ideja o pokrivanju ostalih gradova je zanimljiva i razmišljao sam o tome. No, prvi lakmus test, da tako kažem, je ArchiZAGREB, a nakon toga ću razmotriti realno, je li takav zadatak moguće realizirati s obzirom na sve ostale životne okolnosti, zaključio je tvorac ArchiZAGREBA, arhitekt i u slobodno vrijeme programer Vitomir Štokić.

Copy link
Powered by Social Snap