Pretraga

Završen najveći nuklearni fuzijski reaktor u Japanu, energija iz giga ‘tokamaka’ posude

A- A+

Najveći svjetski eksperimentalni nuklearni fuzijski reaktor upravo je započeo s radom u Japanu. Ova tehnologija je u povojima, ali je neki smatraju odgovorom na buduće energetske potrebe čovječanstva. Naime, fuzija se razlikuje od fisije, tehnike koja se trenutno koristi u nuklearnim elektranama, spajanjem dviju atomskih jezgri umjesto cijepanjem jedne.

fuzijski reaktor

fuzijski reaktor | National Institutes for Quantum Science and Technology, QST/AFP

Cilj fuzijskog reaktora JT-60SA u Japanu je istražiti izvedivost fuzije kao sigurnog, velikog izvora neto energije bez ugljika – s više proizvedene energije nego što se uloži u njenu proizvodnju. Stroj visok šest katova, u hangaru u Naki sjeverno od Tokija, sastoji se od ‘tokamaka‘ posude u obliku krafne koja sadrži vrtložnu plazmu zagrijanu na 200 milijuna stupnjeva Celzijusa, izvještava sciencealert.com.

Riječ je zajedničkom projektu između Europske unije i Japana, te je preteča svog velikog brata u Francuskoj, Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER) koji je u izgradnji. Krajnji cilj oba projekta je potaknuti jezgre vodika iznutra da se stope u jedan teži element, helij, oslobađajući energiju u obliku svjetlosti i topline, tako oponašajući proces koji se odvija unutar Sunca. Rezultat kojemu se svi nadaju svojevrsni je ‘sveti gral‘ u području razvijanja energetske održivosti.

Treba spomenuti i da je podvig ‘neto energetskog dobitka‘ ostvaren prošlog prosinca u National Ignition Facility u Nacionalnom laboratoriju Lawrence Livermore u Sjedinjenim Državama, gdje se nalazi najveći laser na svijetu. No, Američko postrojenje koristi drugačiju metodu od ITER-a i JT-60SA poznatu kao inercijska zatvorena fuzija, u kojoj se visokoenergetski laseri usmjeravaju istovremeno u cilindar veličine naprstaka koji sadrži vodik.

Američka vlada nazvala je rezultat ‘značajnim postignućem’ u potrazi za izvorom neograničene, čiste energije i prestankom oslanjanja na fosilna goriva koja emitiraju ugljik, a koja uzrokuju klimatske promjene, kao i geopolitičke preokrete.

Copy link
Powered by Social Snap