Pretraga

Završio šesti krug subvencija: Već je obrađeno pola zahtjeva

A- A+

Završio je šesti po redu krug zaprimanja prijava za stambene kredite. Jučer, zaključno do 15:00 sati u APN-u je zaprimljeno 4.739 zahtjeva od čega je već obrađeno njih 2.134. Odobreno je 2.066 zahtjeva,  60 zahtjeva je na dopuni, 5 je odbijenih dok su 3 podnositelja odustala.

foto: Pixabay

„Mlade obitelji prepoznale su ovu mjeru Vlade kao kvalitetnu, a o njenoj uspješnosti najbolje govori podatak da je u četiri godine provođenja odobreno ukupno više od 17.500 subvencioniranih kredita, dok je u istom periodu rođeno više od 3.000 djece, tako da ovdje govorimo i o demografskoj mjeri. Vlada je za ovaj poziv predvidjela 50 milijuna kuna a s obzirom na rekordan iskaz interesa, ako taj iznos neće biti dovoljan, osigurat ćemo dodatna sredstva kako bi svi oni koji su se prijavili a udovoljavaju uvjetima, ujedno i ostvarili subvenciju države” – poručio je ministar Horvat.

Na uzorku od dosad već obrađenih 2.134 zahtjeva, prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 76.000 eura, a prosječan rok otplate je 22 godine.

Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 33 godine, a iznos mjesečnog anuiteta koji otplaćuju je 390 eura odnosno 2.920 kuna od toga mjesečna subvencija iznosi 129 eura odnosno 970 kuna.

U ovom krugu sudjelovalo je 14 banaka s efektivnim kamatnim stopama u rasponu od 2,09 do 3,50 posto.

Podsjetimo kako su se, u razdoblju od 29. ožujka do 14. svibnja 2021. godine, na poziv APN-a mogli prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencije na kredite odobravaju se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Svi oni koji se nisu uspjeli prijaviti ove godine, novu priliku imati će već iduće kada je u planu novi poziv, otprilike u isto ovo vrijeme. 

Dodajmo kako je od početka provođenja, točnije od 2017. godine, iz državnog proračuna za ovu mjeru dosad isplaćeno oko 430 milijuna kuna.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap